Pelkkää pelaamista

Hallitustunnustelut ovat muuttuneet pelkäksi poliittiseksi pelaamiseksi. Pelin Musta Pekka on Portugalin tueksi euromaissa suunniteltu paketti. Puolueet yrittävät kaikin keinoin välttää Portugali-kortin jäämistä omiin käsiin.

Pelin avasi muhkean vaalitappion kärsinyt keskusta vetäytymällä vastuusta. Puolueen puheenjohtaja ja toimitusministeristön pääministeri Mari Kiviniemi ilmoitti vaalituloksen selvittyä, että ainakaan hän ei esittele tukipakettia eduskunnalle.

Perussuomalaiset on vaikeuttanut peliä tiukalla kannallaan: puolue ei missään nimessä hyväksy Suomen vastuiden nostamista. Hallitustunnustelija Jyrki Katainen keksi erottaa Portugalin hallitusneuvotteluista, jotta Timo Soini joukkoineen voisi pelastaa kasvonsa.

Nyt vastuusta vetäytyvät vihreät. Puheenjohtaja Anni Sinnemäki kertoi keskiviikkona Helsingin Sanomille, että se äänestää paketin puolesta vain siinä tapauksessa, että sillä on eduskunnan pysyvä tuki. Ei kuitenkaan siksi, että puolue vastustaisi Portugalin avustamista, vaan siksi, että se ei halua helpottaa uuden hallituksen muodostamista.

Keskusta taas ei halua kertoa omaa kantaansa ennen kuin SDP ja perussuomalaiset ovat sen kertoneet. Vielä ennen vaaleja keskusta kannatti tukipakettia, mutta nyt siitä ei enää ota selvää. SDP ja vasemmistoliittokaan eivät hyväksy ohituskaistoja.

Tällaista tämä nyt on, pelin politiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.