Pelkkä asenne ei riitä

Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtye ei selviytynyt suomalaisten pettymykseksi loppukilpailuun Eurovision laulukilpailuissa Wienissä. Suomalaisyhtyeen raju punk ei tehonnut muiden maiden äänestäjiin.

PKN on ilmiö. Neljän kehitysvammaisen miehen yhtye perustettiin vuonna 2009. Sen esiintymiset ovat riemastuttaneet ja voimaannuttaneet varsinkin toisia kehitysvammaisia. PKN on hälventänyt ennakkoluuloja ja rakentanut siltoja.

Yhtye on ilmiö kuitenkin vain Suomessa. Sen suosio perustuu osin kieleen. Jos laulujen sanoja ei ymmärrä, viesti kokonaisuudessaan ei välttämättä kanna perille.

Se nähtiin Wienin Euroviisujen karsintakilpailussa. PKN:n esiintymisessä oli asennetta, niin kuin aina. Pelkkä asenne ei kuitenkaan riitä kansainvälisissä laulukilpailuissa. Ilmeisesti PKN:n musiikilliset ansiot jäivät äänestäjien mielestä liian vähäisiksi.

Euroviisuihin osallistuvista lauluista suuri osa on vuodesta toiseen tasapaksua eurohumppaa tai balladeja. Siksi ulkomusiikilliset koukut saattavat joskus kantaa jopa voittoon saakka. Se onnistui aikanaan suomalaiselle Lordille ja viime vuonna itävaltalaiselle Conchita Wurstille.

PKN:n siivet eivät kantaneet lähellekään samaa. Ehkä odotukset meillä suomalaisilla olikin tällä kertaa mitoitettu yltiöoptimistiksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.