Pelkkä asenne ei riitä

Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtye ei selviytynyt suomalaisten pettymykseksi loppukilpailuun Eurovision laulukilpailuissa Wienissä. Suomalaisyhtyeen raju punk ei tehonnut muiden maiden äänestäjiin.

PKN on ilmiö. Neljän kehitysvammaisen miehen yhtye perustettiin vuonna 2009. Sen esiintymiset ovat riemastuttaneet ja voimaannuttaneet varsinkin toisia kehitysvammaisia. PKN on hälventänyt ennakkoluuloja ja rakentanut siltoja.

Yhtye on ilmiö kuitenkin vain Suomessa. Sen suosio perustuu osin kieleen. Jos laulujen sanoja ei ymmärrä, viesti kokonaisuudessaan ei välttämättä kanna perille.

Se nähtiin Wienin Euroviisujen karsintakilpailussa. PKN:n esiintymisessä oli asennetta, niin kuin aina. Pelkkä asenne ei kuitenkaan riitä kansainvälisissä laulukilpailuissa. Ilmeisesti PKN:n musiikilliset ansiot jäivät äänestäjien mielestä liian vähäisiksi.

Euroviisuihin osallistuvista lauluista suuri osa on vuodesta toiseen tasapaksua eurohumppaa tai balladeja. Siksi ulkomusiikilliset koukut saattavat joskus kantaa jopa voittoon saakka. Se onnistui aikanaan suomalaiselle Lordille ja viime vuonna itävaltalaiselle Conchita Wurstille.

PKN:n siivet eivät kantaneet lähellekään samaa. Ehkä odotukset meillä suomalaisilla olikin tällä kertaa mitoitettu yltiöoptimistiksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.