Pelkkiä pisaroita

Keskiviikkona näytti siltä, että suomalaiset maidontuottajat eivät saa EU:lta vähääkään tukea kattamaan niitä menetyksiä, joita aiheutuu maitotuotteiden viennin estymisestä Venäjälle.

Baltian maiden tuottajat sen sijaan ovat saaneet talouskomissaari Phil Hoganilta lupauksen yhteensä 28 miljoonan euron apupaketista. Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan suomalaisetkin saavat apua, kunhan maidon hintaa koskeva kriteeri täyttyy.

Mitä, mitä? Eivätkö suomalaiset maidontuottajat olekaan menettäneet mitään Venäjän vastapakotteiden vuoksi?

Valio ilmoitti omistajaosuuskunnilleen, että se maksaa Venäjän vastapakotteiden takia maitolitrasta kuusi senttiä eli 112 miljoonaa euroa vähemmän kuin aikaisemmin.

Pohjois-Savossa maitoja keräilevä Osuuskunta Itämaito ilmoitti puolestaan tuottajille, että maidon tilityshinta laskee neljä senttiä litralta. Huojennuksen Itämaito nipistää alkuvuonna kertyneestä ylijäämästä. Nipistys on pois lisätilistä, joka on ollut viime vuosina neljä senttiä litralta. Kun Pohjois-Savossa tuotetaan maitoa noin 313 miljoonaa litraa, neljän sentin menetys maakunnassa on noin 12,5 miljoonaa euroa. Se on iso raha, sillä jokainen sentti on tärkeä maitotiloille, jotka ovat investoineet velkarahalla entistä suurempiin navetoihin sekä lypsyrobotteihin.

Menetykset kasvavat vielä, sillä maitotuotteiden ylitarjonta luo hintaeroosiota.

Osuuskunnat myyvät maitotiloilta hakemansa raakamaidon Valio Oy:lle, joka jalostaa maidosta juustoja, jukurtteja, monenlaisia maitojuomia, voita ja maitojauheita. Kun maito on jalostettu, Valio myy tuotteet kauppoihin. Saamistaan rahoista Valio vähentää omat kulunsa ja tilittää loput eli niin sanotun maitotuoton omistajaosuuskunnilleen. Kuvio on toiminut hyvin. Parinkymmenen vuoden aikana Valiota omistavat osuuskunnat ovat pärjänneet. Esimerkiksi vauraalla Itämaidolla ei ole velkaa ollenkaan.

Omistajaosuuskuntien vakavaraisuus ei kuitenkaan selitä maidon hinnanlaskun vähäisyyttä verrattuna Baltian maihin. Selitys piilee järjestelmäeroissa.

Baltian maissa maidon tuottajahinta romahti saman tien 25 prosenttia, kun pakotteet tulivat voimaan, koska Virossa, Latviassa ja Liettuassa maidon hinta määräytyy vapaasti markkinoilla. Maidontuottajilla ei ole yli satavuotista meijeriteollisuuden osuustoiminnallista perinnettä valiolaiseen tapaan. Maito myydään eniten maksavalle ostajalle.

Baltian maissa toimiva ja enimmäkseen ulkomaalaisomisteinen meijeriteollisuus ei ole halunnut tai ehtinyt rakentaa järjestelmiä, joilla voisi laimentaa äkillisten markkinahäiriöiden vaikutuksia. Korkeatasoisten maitojauheiden valmistus vaatii kalliita koneita ja laitteita, mutta tuotteena maitojauhe on kuitenkin jokseenkin matalakatteista bulkkia.

Suomessa Venäjän vastapakotteet ovat merkinneet sitä, että maitoa ei ole jalostettu entistä määrää Oltermanni-juustoksi tai voiksi vaan esimerkiksi maitojauheiksi, joita tuotetaan Lapinlahdella.

Suomen meijeriteollisuus on parasta A-luokkaa. Siitä todistaa tuottajahinta, joka on yhä yli 40 senttiä. Ruotsissa ja Tanskassa tuottajat saa maidostaan noin 34 senttiä per litra. Baltiassa tuottajalle maksettava maidon litrahinta on laskenut reilusti alle 30 sentin, Virossa peräti 21 senttiin.

On silti väärin, että vastapakotteiden vaikutukset EU:ssa lankeavat yksin suomalaisten maidontuottajien maksettavaksi.

EU ei ansaitse muutenkaan hyvää arvosanaa maidon pakotekompensaatioista, sillä 28 miljoonaa euroa on pelkkiä pisaroita.

Summa on esimerkiksi kaksi miljoonaa euroa vähemmän kuin Kuopion kaupunki aikoo ottaa ensi vuonna velkaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.