Pelko ruokkii ääriajattelua

Kohtaus Helsingin yöelämästä.

Suomalaismiesten ja nuorten maahanmuuttajien välille syntyy suukopua ravintolan ulkopuolella. Syy jää hämäräksi.

Yksi maahanmuuttajista, ehkä somali, uhoaa suomalaiselle, jolla on vaalea tukka ja kalliit vaatteet. Muut seuraavat vierestä.

Suomalainen soittaa suutaan, kunnes maahanmuuttaja lyö häntä nyrkillä kasvoihin. Kaverit tulevat väliin, ja tilanne on ohi.

Seuraavana aamuna sama vaalea suomalainen istuu hotellin aulassa silmäkulma ommeltuna.

Hän näyttää surkealta. Ja vihaiselta.

Olisiko tässä syy siihen, miksi helsinkiläinen Jussi Halla-aho (ps.) on niin suosittu?

Pakolaiskysymys eli humanitaarinen maahanmuutto ei ole todellinen rasite Suomen julkiselle taloudelle eikä suomalaiselle kulttuurille.

Oikeasti halla-aholaisten maahanmuuttokritiikki kumpuaa siitä, että he pelkäävät gettoutumista ja maahanmuuttajien jengiytymistä. He ovat saaneet tarpeekseen maahanmuuttajien aiheuttamasta uhasta, todellisesta tai kuvitellusta.

Heitä pelottaa, ja pelko on vahva motivaattori.

Mutta että koko maan kohtalonkysymys? Ei nyt sentään.

Perussuomalaiset ovat tehneet valtakunnallisen numeron asiasta, joka olisi ratkaistavissa yhden kaupunkiseudun, Helsingin, kaavoituksella ja asuntopolitiikalla.

Slummiutuminen on Suomessa ongelma, josta voidaan puhua ainoastaan tiettyjen pääkaupunkiseudun lähiöiden kohdalla. Muualla Suomessa ongelmaa ei käytännössä ole.

Tiedätkö vaikkapa savolaisen pakolaisslummin? En minäkään.

Miksei pakolaisia siis hajasijoiteta ympäri seutua ja Suomea?

Kehityksestä uutisoi viimeksi Helsingin Sanomat (29.4.) kirjoittamalla, kuinka Helsingin seudulla kantaväestö on alkanut karttaa tiettyjä "mamu-lähiöitä".

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) kommentoi uutista blogissaan. Hän vaati "solidaarista ja yhteisvastuullista" asuntopolitiikkaa Helsingin seudun kuntien kesken.

- Liian vahvojen maahanmuuttajataustaisten keskittymiä on sittenkin paljon helpompi ennaltaehkäistä kuin jälkeenpäin purkaa, hän kirjoitti.

Tällaisen puheenvuoron olisi suonut kuultavan Vapaavuorelta jo aikaisemmin.

Ei ole salaisuus, että tietyt kaupunkien vuokrataloyhtiöistä koostuvat Helsingin ja Vantaan lähiöt ovat ongelmapesäkkeitä.

Niissä ei tosin asu vain maahanmuuttajia, vaan yhtä lailla syrjäytyneitä tai syrjäytymisvaarassa olevia työttömiä suomalaisia.

Rakentavan keskustelun sijaan on kauhisteltu pakolaisten sosiaalietuuksiin kuluvia euroja, väkivallantekoja ja perheenyhdistämishakemuksia.

Yksi pienestä keskisuureksi kasvanut puolue ja aktiivinen maahanmuuttokriittinen nettiyhteisö ovat saaneet hallita julkista keskustelua.

Nyt pelosta sytykkeensä saava muukalaisvastaisuus on saamassa jalansijaa suomalaisessa valtapolitiikassa. Perussuomalaisten vaalivoitto vei eduskuntaan Halla-ahon lisäksi viisi hänen "suosituslistallaan" nimeämäänsä kansanedustajaa. Yhteinen nimittäjä oli maahanmuuttokriittisyys.

Heidän äänestäjänsä odottavat perussuomalaisten olevan se "kurin ja järjestyksen" puolue, jollaisena se on puheissaan esiintynyt.

Tuolla jossakin on vaaleatukkaisen miehen kaltaisia suomalaisia.

Jos muukalaisvastaisuus saa poliittisessa ilmapiirissä hiljaisen hyväksynnän, heidän suuttumuksensa ei ehkä jääkään ensi kerralla suunsoittoon.

Kirjoittaja on Savon Sanomien KeskiSavon aluetoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.