Pelson vankila kannattaa säilyttää jo eläinten takia

Pelson vankilaa Oulujärven länsipuolella Vaalassa uhkaa lakkauttaminen. Eduskunnan lakivaliokunta saa kuultavakseen vankilan edustajia tällä viikolla, ja asia etenee hallituksen käsittelyyn lähiviikkoina. Rikosseuraamusviraston esityksen mukaan Ouluun tulisi uusi vankila, joka korvaisi nykyisen Oulun vankilan ja Pelson vankilan. Toinen vaihtoehto on korjata nykyisten vankiloiden rakennuksia.

Jos Pelson vankila lakkaisi, samalla katoaisi vangeilta mahdollisuus tehdä töitä eläinten kanssa, sillä uuteen vankilaan ei ole ajateltu sijoittaa sen paremmin navettaa kuin lampolaakaan.

Vaikka vankilassa kyse on vapausrangaistuksen suorittamisesta, on tärkeää kuntouttaa ja valmentaa vankeja elämiseen vapaudessa. Eläintenhoidon terapeuttisuutta on tutkittu ja sen on osoitettu edistävän esimerkiksi päihdeongelmaisten vankien elämänhallintaa.

Sen lisäksi, että eläimet ovat tärkeitä vangeille, Pelson vankila ylläpitää niiden avulla harvinaisten eläinten eläviä geenipankkeja. Navetassa ammuu pohjoissuomenkarjan eli lapinlehmän geenipankkikarja. Lampola on puolestaan suomenlampaan elävä geenipankki, jossa kasvatetaan erivärisiä suomenlampaita ja kainuunharmasta. Geenipankit turvaavat maatiaisrotuja, jotka valtarotuja pienemmästä tuottavuudestaan huolimatta saattavat joissakin olosuhteissa osoittautua korvaamattomiksi. Maatiaisrodut tulevat toimeen hyvin vaatimattomissa oloissa ja niukalla ravinnolla.

Geenipankkinavetan ja -lampolan voi tietysti siirtää muualle, mutta synergiaedut vankilan kanssa puoltavat niiden säilyttämistä Pelsolla. Niinpä vankilaa ei pidä sulkea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.