Pelson vankila kannattaa säilyttää jo eläinten takia

Pelson vankilaa Oulujärven länsipuolella Vaalassa uhkaa lakkauttaminen. Eduskunnan lakivaliokunta saa kuultavakseen vankilan edustajia tällä viikolla, ja asia etenee hallituksen käsittelyyn lähiviikkoina. Rikosseuraamusviraston esityksen mukaan Ouluun tulisi uusi vankila, joka korvaisi nykyisen Oulun vankilan ja Pelson vankilan. Toinen vaihtoehto on korjata nykyisten vankiloiden rakennuksia.

Jos Pelson vankila lakkaisi, samalla katoaisi vangeilta mahdollisuus tehdä töitä eläinten kanssa, sillä uuteen vankilaan ei ole ajateltu sijoittaa sen paremmin navettaa kuin lampolaakaan.

Vaikka vankilassa kyse on vapausrangaistuksen suorittamisesta, on tärkeää kuntouttaa ja valmentaa vankeja elämiseen vapaudessa. Eläintenhoidon terapeuttisuutta on tutkittu ja sen on osoitettu edistävän esimerkiksi päihdeongelmaisten vankien elämänhallintaa.

Sen lisäksi, että eläimet ovat tärkeitä vangeille, Pelson vankila ylläpitää niiden avulla harvinaisten eläinten eläviä geenipankkeja. Navetassa ammuu pohjoissuomenkarjan eli lapinlehmän geenipankkikarja. Lampola on puolestaan suomenlampaan elävä geenipankki, jossa kasvatetaan erivärisiä suomenlampaita ja kainuunharmasta. Geenipankit turvaavat maatiaisrotuja, jotka valtarotuja pienemmästä tuottavuudestaan huolimatta saattavat joissakin olosuhteissa osoittautua korvaamattomiksi. Maatiaisrodut tulevat toimeen hyvin vaatimattomissa oloissa ja niukalla ravinnolla.

Geenipankkinavetan ja -lampolan voi tietysti siirtää muualle, mutta synergiaedut vankilan kanssa puoltavat niiden säilyttämistä Pelsolla. Niinpä vankilaa ei pidä sulkea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.