Perhe saa odottaa

Perhe perustetaan ja lapset hankitaan nykyisin kovin myöhään. Tällä hetkellä 30-vuotiaista naisista lähes 45 prosenttia on lapsettomia. Heidän kohdallaan hedelmällisyyden kannalta otollisimmat vuodet ovat jo selvästi takanapäin.

Tuoreen Väestöliiton perhebarometrin mukaan perheen perustamisen siirtymisen syynä ovat ennen muuta keskeneräiset opinnot ja halu vakiinnuttaa oma asema työelämässä. Työn ja perheen yhteensovittamiseen liittyvät ongelmat huolettavat erityisesti naisia. Jopa 40 prosenttia korkeasti koulutetuista naisista uskoi, että lapsen tulo haittaa työuran kehitystä. Tämä usko ei liene vailla katetta. Jo vuosia sitten lanseerattu termi "munasoluloukku" on yhä totta.

Ehkä hiukan yllättäen syyksi ilmeni myös parisuhteen puuttuminen. Parisuhteitahan on, mutta ne ovat lyhyitä. Sinkkuus ja tiuhaan vaihtuvat kumppanit ovat tätä päivää. Pysyvään parisuhteeseen ei haluta sitoutua kovin nuorena. Vakiintuminen ja lasten hankinta siirtyvät samassa tahdissa.

Suomi tarvitsee uusia kansalaisia ja valtaosa nuorista haluaa lopulta saada ainakin kaksi lasta, kaksi viidestä jopa kolme. Lainsäätäjä voisi halutessaan tehdä paljonkin epäkohtien poistamiseksi ja nuorten elämän helpottamiseksi. Onneksi jotakin on tehtykin: pienimpiä äitiys- ja vanhempainpäivärahoja on korotettu. Ne olisi nyt sidottava elinkustannusindeksiin.

Opiskelijaperheen on varmasti vaikea ymmärtää, että lapsi leikkaa asumistukea. Se johtuu siitä, että perhe siirtyy yleisen asumistuen piiriin opiskelijoiden asumistuen piiristä. Opintotuesta on poistettu huoltajakorotus. Lasten hankintaan kannustavia parannuksia on helppo löytää, jos niin halutaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.