Perheväkivallan vähättelyn kulttuuri jatkuu

Porvoon maanantainen lapsisurma tuo jälleen esiin yhteiskunnan kyvyttömyyden suojella perheväkivallan uhreja. Ranskalaisen isän epäillään hakeneen kolmevuotiaan lapsensa tämän kotoa luvatta ja puukottaneen tätä kuolettavasti leikkipuistossa. Poliisi oli määrännyt miehen lähestymiskieltoon lapsen äidin pyynnöstä. Mies oli tuomittu aiemmin ehdolliseen vankeuteen vanhemman tyttärensä pahoinpitelyistä.

Porvoon tapauksessa äiti on toistuvasti hakenut turvaa väkivallalta. Yhteiskunta on epäonnistunut turvan antamisessa raskaimmalla mahdollisella tavalla. Porvoon tragedia vertautuu naisen surmaan elokuussa Tampereen Lielahdessa ja Espoon ostoskeskus Sellon ampumatapaukseen 2009, joissa molemmissa oli taustalla useita lähestymiskieltoja.

Jälleen on kuultu selityksiä, miksi tapahtunutta ei voitu estää. Lähestymiskielto ei tehoa, jos vainoajalla ei ole halua noudattaa sitä. Rikkomisesta voitaisiin määrätä sakkoa tai vankeutta, mutta kynnys on korkea. Kiellon rikkominen ei ole riittävä peruste karkottaa ulkomaan kansalainen maasta (Yle 14.11.). Uhkailu ei usein ole poliisillekaan riittävä peruste pakkokeinoille (Ilta-Sanomat 15.11.). Myös turvakotien ja muiden väkivallan uhrien tukipalvelujen saatavuus on vajaata.

Perhe- ja parisuhdeväkivalta kohdistuu joskus miehiin mutta pääasiassa naisiin. Synkkä kulttuuri istuu syvässä: tuoreen Euroopan laajuisen tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen ikääntynyt nainen on kokenut väkivaltaa tai kaltoinkohtelua. Jos lainsäätäjät ja viranomaiset eivät ryhdy suhtautumaan perheväkivaltaan nykyistä vakavammin, toistuu murheellinen historia jatkossakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.