Perheyritykset päihittävät kasvottomat firmat

Pitkän aikaa on kovin yleisesti luultu, että omistukseltaan hajaantuneet pörssiyritykset ovat parempia tuloksentekijöitä kuin sellaiset pörssiyhtiöt, joissa on vahva perheomistus. Kenties luulo on perustunut pääomasijoittajien suoraviivaista tehokkuusajattelua ihannoivien pankkiirien puheisiin. Joka tapauksessa luulo on tuoreen tutkimuksen valossa väärä. Aalto-yliopiston professorit Seppo Ikäheimo ja Olli-Pekka Lumijärvi kertovat Pörssisäätiön rahoittamassa tutkimuksessa, että yritykset, joissa perheen omistus on vähintään kymmenen prosenttia yhtiön äänistä, menestyvät keskimäärin muita pörssiyhtiöitä paremmin. Tällaisia yrityksiä on Helsingin pörssin päälistalla 58 prosenttia.

Syy menestykseen on professoreiden mukaan siinä, että perheet kehittävät yhtiöitä pitkällä tähtäimellä, mutta varovat riskejä. He ovat siis viisaita omistajia, jotka toiminnallaan luovat työpaikkoja. Tosin professori Ikäheimo pohtii, mitkä ovat ne mekanismit, jotka tekevät perheyhtiöistä muita pörssiyhtiöitä parempia sijoituskohteita (Helsingin Sanomat 21.8.).

Ehkä yksi selitys on, että perheomisteisissa yrityksissä on perinteisesti nähty tarpeelliseksi pitää tarkasti silmällä yrityksen johtoa sen varmistamiseksi, että omistajan tahto toteutuu.

Professorit kehottavat lainsäätäjiä huolehtimaan siitä, että perheomisteisia yrityksiä tulee lisää, koska juuri yrityksen kehittämisessä pitkäjänteisyys on menestyksen ja siten hyvinvoinnin tae. Toisin sanoen neljännesvuosituloksiin tuijottamisesta on syytä pyrkiä esimerkiksi neljännesvuosisadan tähtäimeen.

Pörssiyhtiöistä muun muassa Ponsse kuuluu perheyhtiöihin ja sen huikea menestys osaltaan tukee tutkimuksen johtopäätöksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.