Perinteet pitävät yllä illuusiota elävästä torista

Kuopion tammimarkkinat on käsite. Maakunnan miehet ja naiset pakkautuvat silloin torille ja torin ympäristöön. Asioille ja ostoksille. Helppoheikit huutelevat, kauppa käy ja pakkanen paukkuu.

Jokaisella savolaisella on oma mielikuvansa tammimarkkinoista. Joillekin se on Tyrisevän rinkeli, toiselle nahkakintaat ja kolmannelle joku muu. Se ei haittaa, vaikka osa kaupanteosta katoaa torin alle. Sopii sielläkin kauppaa käydä, lämpimässä, eipähän sormia palele.

Tammimarkkinoiden elävyyden takaavat perinteet, jos ne pysyvät. Jos ne hiipuvat pois, markkinat menevät mukana.

Perinteitä on rakennettu uusia vuosien varrella, kun vanhoja on kadonnut. SM-kalakukon tekijä palkitaan tänään kello 14. Nilsiän pussihousukerho laulaa puoliltapäivin pääkirjastolla savonkielisiä lauluja ja Siionin virsiä. Joka vuosi jännitetään vuoden markkinatuotetta. Viime vuonna se oli VIP-cateringin mykyrokka, vaan mikä voittaa tänä vuonna?

Perinteeksi ei sitten ollut esimerkiksi parinkymmenen vuoden takaisista striptease-teltan naisista, jotka muutamille kylmille tammimarkkinoille houkuttivat maakunnasta keski-iän ohittaneita pussihousumiehiä. Sinne menivät telttaan, jossa vallitsi kaasulämmittimen puhaltama trooppinen tunnelma.

Rinkelinostajien myyjät ja ostajat ovat nyt samaa ikäpolvea. Hanakin rinkelinostajajoukko on siirtynyt tuonilmaisiin, eivätkä nuoret ole menneiden polvien tavoin rinkelin perään.

Tammimarkkinoiden perinne yltää vuoteen 1856 saakka. Ei se silti kuollut ole, vaikka vaikeita aikoja on ollut ja mennyt. Perinnettä ei pidä päästää kuolemaan myöskään nyt, kun torin ympäristön kaupat etsivät uutta rooliaan. Esimerkiksi keskustan tavaratalot tietävät, ettei enää pidä olla kuin ennen, mutta uusi tuntuu hahmottuvan utuisesti. Ennen kaupat ajoittivat joulunjälkeisten alennusmyyntien hännät tammimarkkinoiden päiville. Nykyään sekään ei ole itsestään selvää, kun varhaisimmat alennusmyynnit alkoivat jo ennen joulua.

Keskiviikon ja torstain tammimarkkinoille kannattaa tulla, ostaa rinkeli ja katsella viipyillen ympärilleen. Vain niin voi aistia aidon markkinahumun.

Ikävä tosin on, että markkinat luovat vain illuusion elävästä torista, joka elää oikeasti ainoastaan kesäisin. Pientä eloa tuo tuore luistinrata, mutta pyhäiltaisin oudompi voisi luulla Kuopion keskustan kuolleen. Kaupat ovat kiinni. Ravintoloista ja kahviloista useimpien ovet ovat kiinni. Tapahtumia ei ole.

Moni torielämän kuihtumista sureva osoittaa syyttävästi Matkuksen kauppakeskusta, joka kasvatti imuaan viime vuonna voimakkaasti. Se on vienyt paljon asiakkaita Kuopion keskustasta.

Mitä Matkuksessa on tehty sellaista, jota keskustassa ei yhtä lailla voitaisi tehdä? Ei yhtään mitään. Kuopion torinympäristö on oikeasti suuri kauppakeskus. Pitää vain opetella elämään sen mukaisesti. Aukioloaikojen oikaisemisesta on hyvä aloittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meillä on rautamamma, joka ei ehkä välitäkään lastensa kärsimyksestä

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.