Persoja persuille

Timo Soinin johtama Perussuomalaiset on mielipidemittausten mukaan Suomen neljänneksi suurin puolue. Ylen kyselyn mukaan persujen kannatus on jo 14,3 prosenttia. Suomen Keskustan kannatus on vain aavistuksen verran persuja parempi.

Mistä siis on kysymys?

Suomen Kuvalehden Taloustutkimuksella teettämä selvitys pureutuu ilmiöön yhdeltä kantilta. Selvityksessä käy ilmi, minkä puolueiden kustannuksella persut ovat kannatustaan kasvattaneet.

Yllättävää ei ole se, että eniten vuotoa persujen leiriin on tapahtunut keskustaa äänestäneissä. Peräti kymmenen prosenttia persuja nykyisin tukevista kannatti vuoden 2007 eduskuntavaleissa keskustaa. Yksi syy on siinä, että persut on onnistunut lähes yksinomaan Soinin ansiosta profiloitumaan arvopuolueeksi, kun taas keskustan arvoista ei oikein kukaan nykyjohdosta puhu mitään.

Merkittävin ja lähes yksinäinen keskustalainen arvokeskustelija on tällä hetkellä Seppo Kääriäinen . Häntä kuuntelee mielellään, sillä puheissa on tervettä maalaisjärkeä.

Ongelma vain on siinä, että liberaalikepulainen muu johto ei oikein ota kiinni Kääriäisen täkyistä. Vaalirahakohussa ryvettynyt ja jossain määrin kasvojenpesussa varovainen nykykeskusta tarjoaa ilmeisesti joillekin äänestäjille liian vähän kosketuspintaa ja nurkista kylmän henkisen majan. Lisäksi osaa keskustalaisia jäytää aito huoli maaseudun tulevaisuudesta.

Mutta ei kokoomuksellakaan ole syytä juhlaan. Peräti yhdeksän prosenttia persujen nykyisistä kannattajista äänesti edellisvaaleissa kokoomusta. Tulos on kuin märkä rätti kasvoille, sillä yleisesti on arveltu hypepuolueen kannattajien olevan demareita ja keskustalaisia immuunimpia persujen sanomalle. Näin ei selvästikään ole. Kokoomuksen kannattajakuntaan kuuluu ilmeisesti nykyisellään jo niin paljon rahvasta, että se joukko voi turhautuneena liikkua soinilaisten suuntaan.

Kokoomus on ratsastanut aallonharjalla ja aivan ansiosta. Politiikka on ollut avointa, reilua ja välittävää - tai ainakin saatu näyttämään siltä.

Mutta kyllä kokoomuskin voi pudota jalustaltaan: puolueen viesti on jo tuttu ja alkaa ehkä kyllästyttää, pienet ja vähän isommat julkisuustappiot ovat nakertaneet imagoa ja useiden vaalien menestyksen arkkitehtina toiminut innokas ja nuori esikunta alkaa ehkä väsyä ja tehdä virheitä.

Nykypersuisista kahdeksan prosenttia äänesti edellisvaaleissa demareita. SDP onkin tiukan paikan edessä. Nuori johtajisto on täynnä tarmoa, mutta kaikella kunnioituksella nykyjohtoa kohtaan, duunarit vierastavat sitä.

Kun puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoo juhlapuheessaan "hyvät toverit", se kuulostaa aivan erilaiselta kuin sen sanoisi Eero Heinäluoma tai Paavo Lipponen . Demarit ovat menettäneet persujen lisäksi kannattajia myös vihreille. SDP on nykyisin toimihenkilöpuolue, jonka pitäisi kyetä puhuttelemaan myös duunaria.

Eräs ytimeen kuuluva demarivaikuttaja sanoo, että demarien on tavoiteltava vaalivoittoa. Jos tulee hopeaa, se on torjuntavoitto, mutta jos SDP jää kolmanneksi, Jutta Urpilainen pyytää eroa, demarivaikuttaja arvioi tavalla, joka kuulostaa vaatimukselta.

Vaikka erityisesti suuret puolueet ovat helisemässä persujen kanssa, myös pienemmät puolueet ovat saaneet siipeensä. Vasemmistoliitto on kuitenkin yllättäen ollut se puolue, jonka jäsenet ovat lähteneet persujen kelkkaan nihkeästi. Sen sijaan vihreiden kannattajista huomattava osa on siirtynyt kannattamaan vasemmistoa. Ilmiötä selittänee se, että vihreät on tällä hetkellä hampaaton ja linjaton porvarihallituksen apupuolue.

Selvitysten tulokset lupaavat poikkeuksellisen mielenkiintoisia vaaleja. Todennäköistä kuitenkin on, että kolme suurta ovat suurimpia seuraavissakin vaaleissa.

Aikaisemmat vaalit ovat myös osoittaneet, etteivät persut menesty tositilanteessa niin hyvin kuin vaalien alla tehdyt mittaukset lupailevat. Näissä vaaleissa ratkaisevaan asemaan nousee se, mitkä puolueet vetoavat parhaiten nukkuviin äänestäjiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.