Perussuomalainen miehuus

Näinä päivinä ajatuksiani hallitsee Miehen kuvia -monologin ensi-ilta. Se on torstaina Pieksämäen Poleenissa.

Lähestyvän ensi-illan varma merkki on se, että esityksestä kumpuavat mielikuvat iskevät päähän odottamattomilla hetkillä. Kaupan leipähyllyllä saatan jäädä seisomaan Oulaisten ruisrevitty kädessä tyhjyyteen tuijottaen.

Saatan siinä miettiä käpykaartilaisten muistomerkkiä, Runebergin Sotilaspoika-runoa tai muita miehen kunniaan liittyviä aiheita, joita olemme ohjaaja Juhani Joensuun kanssa parin vuoden ajan hieroneet.

Ensi-illan odotukseen kuuluvat myös teemaan liittyvät unet. Äskettäin näin unta, jossa Timo Soini puristi kättäni eduskuntatalon portailla. Timo katsoi minua hymyillen silmiin ja sanoi painokkaasti: "Perussuomalainen miehuus".

Seuraavana aamuna luin lehdestä perussuomalaisten kulttuuripoliittisesta linjauksesta. He tahtovat poistaa tuen nykytaiteelta ja tukea vain kansallista identiteettiä pönkittävää klassista taidetta. Perussuomalainen sanoma ja perussuomalainen miehuus avautuivat minulle entistä kirkkaammin.

Perussuomalainen miehuus on monoliittista ja selkeästi määriteltyä miehuutta. Se on yhden vaihtoehdon miehuutta.

Siihen eivät kuulu kokeileva taidehömpötys, aseistakieltäytyminen, homous, monikulttuurisuus tai muut vanhoja perinteisiä arvoja vastaan sotivat asiat. Perussuomalainen mies tietää, millainen on oikea mies.

Suomalaisuutta suomalaisuudella kuorruttaessaan perussuomalaiset unohtavat kulttuurisen monimuotoisuuden elämää ruokkivan merkityksen.

Kulttuurin elinvoimaisuus tarvitsee identiteetin lisäksi myös diversiteettiä, kulttuurista monimuotoisuutta. Paradoksaalisesti Suomi tarvitsee siksi myös perussuomalaisia. Hyvä niin, kunhan nämä miehiset järkäleet eivät saa liian suurta valtaa ja pääse määrittelemään suomalaisuutta tai miehisyyttä ahtaasta kulmastaan käsin.

Yhden vaihtoehdon miehuuden vastapainoksi mietin monipuolisena näyttäytyvää miehuutta.

Miehen kuvia -esitystä työstäessä mielessä on väikkynyt "anima", miehen naisellinen puoli ja sen etsiminen itsestä. Mielessä on pyörinyt myös miehen lapsiominaisuus ja sen säilyttäminen itsessä läpi elämän. Tätä teemaa tutkiessa on harjoituksiin tullut kokeilumielessä sosialisoitua harjoitusrekvisiitaksi perheen tavaroita muovikukista tyttäreni soittorasiaan saakka.

Miehen kuvia -esityksen pohjana olemme käyttäneet kaikkea elävässä elämässä koettua.

Mieleeni tulee eräs tapaus parinkymmenen vuoden takaa. Päihtynyt mies pysäytti minut Outokummun yössä ja koetti saada minut nyrkillä uhaten lausumaan runon. Häntä ilmiselvästi ärsytti se, että minut tunnettiin runonlausujana.

Kunniani ei siksi antanut periksi yölliselle lausuntatuokiolle. Jatkoin matkaani, vaikka öykkäri tehosti vaatimustaan nyt jo oluttuoppia auton kylkeen heitellen. Jälkikäteen tätä tapausta muistellessa harmittaa, etten lausunut. Miehekkäämpää olisi ollut lausua, kuin jättää lausumatta.

Tämän miehen tempauksessa oli jotain samaa lyyrisyyttä kuin erään toisen nuorukaisen ravintolaseuruettamme kohtaan suuntaamassa uhossa.

"Mie kukistan teijät kaikki!", heppu uhosi meille, leveää Kummun murretta käyttäen, taakse päin horjahtaen.

Jonkinlaista miehuutta hänkin varmasti puolusti, oli sitten perussuomalainen mies tai joku muu.

Kirjoittaja on monologin tekijä ja kulttuurimies Outokummusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.