Perussuomalaiset kipuilee poliittisen linjansa kanssa

Pediga-liike sai jälleen maanantaina koolle kymmeniä tuhansia ihmisiä muslimien vastaisiin mielenosoituksiin Saksassa. Näyttää siltä, että mielenosoituksiin osallistuvien määrä on edelleen kasvussa. Ymmärtäjiäkin liikkeelle löytyy entistä enemmän, myös Saksan perinteisistä puolueista.

Kristillisdemokraattien liittopäiväryhmän varapuheenjohtaja Hans-Peter Friedrich on arvostellut liittokansleri Angela Merkeliä siitä, että tämä ei ole ottanut kansalaisten huolta maahanmuutosta tosissaan. Merkelin jäykkäniskaisuus on Friedrichin mukaan paisuttanut mielenosoituksia.

Saksa ei ole ainoa EU-maa, jossa maahanmuuttovastaisuus on lisääntynyt. Näin on käynyt myös esimerkiksi Ruotsissa, jossa ruotsidemokraattien nousu vaa’ankieliasemaan parlamentissa on horjuttanut kansankodin poliittisia käytäntöjä. Uudet parlamenttivaalit Ruotsissa kyettiin välttämään. Ne olisivatkin saattaneet johtaa ruotsidemokraattien kannatuksen nousuun.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho seuraa tarkalla korvalla ja tarkoilla silmillä, mitä Euroopassa tapahtuu. Hän näkee maahanmuuttovastaisuuden teemana, jolla hänen oma puolueensa voisi kohentaa alamäessä olevaa kannatustaan. Tuoreimmassa kannatusmittauksessa perussuomalaiset on vajonnut 13,3 prosenttiin, mikä on alhaisin luku menossa olevalla vaalikaudella.

Lännen median haastattelussa (mm. Kaleva 4.1.) Halla-aho arvostelee perussuomalaisia maahanmuuttokysymysten välttelystä. Hänen mukaansa teema on puoluejohdossa koettu ikäväksi, eikä se henkilökohtaisesti kiinnosta puheenjohtaja Timo Soinia.

Halla-ahon analyysi jää puolitiehen. Hän on oikeassa siinä, että perussuomalaiset ei ole pitänyt maahanmuuttovastaisuutta näkyvästi esillä, vaikka Soini blogissaan ehti luvatakin, että se otetaan mukaan puolueen uuteen vaaliohjelmaan. Maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä ei ole pidetty kuitenkaan taka-alalla sen vuoksi, että ne eivät kiinnostaisi Soinia tai muuta puoluejohtoa, vaan sen vuoksi, että puolueen johto haluaa välttää ruotsidemokraattien kohtalon: puolue on pidettävä hallituskelpoisena.

Halla-aholle ja hänen hengenheimolaisilleen maahanmuuton lisääntyminen on ensisijassa kulttuurinen kysymys. Halla-ahon mukaan maahanmuuttajien kotouttaminen ei onnistu. Jos maahanmuuttoa ei padota, Suomea uhkaa kehitys, joka on jo toteutunut Ruotsissa. Maahanmuuttajat elävät ”mikroyhteisöjen” sisällä ja kotouttaminen vaikeutuu entisestään. Monikulttuurisuus sinänsä on Halla-aholle mörkö.

Soini taas näkee maahanmuuton ensisijassa taloudellisina ongelmana. Kotouttamiseen käytettävät varat ovat poissa yhteiskunnan heikompiosaisten auttamisesta. Tällainen järkeily – joka ei kuitenkaan perustu tosiasioihin – on poliittisesti korrektimpaa ja vie pohjaa rasismisyytöksiltä.

Ilmiselvästi perussuomalaiset kipuilee poliittisen linjansa kanssa. Soinilla on tekemistä, jos Halla-aho päättää pyrkiä takaisin eduskuntaan huhtikuun vaaleissa. Jos näin käy, maahanmuutosta puhutaan enemmän kuin Soini haluaisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Entä jos etäpalaverin keskelle ilmestyy appelsiinimehuhärdelli?

Oppilailta ja opettajilta vaaditaan venymistä

Savonlinnalla riittää uskoa tulevaan

Poikkeustila tai uusi normaali

Vastuu kriisin hoidosta kuuluu hallitukselle

Soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa

Alkoholiongelma uhkaa eristyksissä

Kuntatalous kohtaa kriisin valmiiksi heikkona

Mökkeily on uhkaja mahdollisuus

Konkurssi-tsunami on estettävä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.