Perussuomalaisista on tullut yhä hyväksytympiä

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on pitkä aika, mutta henkisesti on jo varauduttava siihen, että keväällä 2023 hallitusta muodostettaessa tunnustelut aloittaa suurimman puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Perussuomalaisten kannatus Ylen tuoreessa mittauksessa (7.11.) on noussut 23 prosenttiin.

Puolueen yli kahden prosenttiyksikön kasvu kuukaudessa ylittää tutkimuksen virhemarginaalin. Seuraavana tulevaan kokoomukseen on venynyt lähes kuuden prosenttiyksikön kaula, joten halla-aholaisilla on varaa vähän menettääkin.

Vastaavasti päähallituspuolue SDP:n suosio on laskenut yli virhemarginaalin, 1,7 prosenttiyksikköä 13,9 prosenttiin, jolla puolue tipahtaa vihreiden taakse neljänneksi suurimmaksi.

Huomiota kiinnittää myös keskustan jääminen vajaaseen 13 prosenttiin huolimatta puheenjohtajan vaihtumisesta. Vihreidenkin kannatus on pysynyt lähes ennallaan, mutta erotuksena päähallituskumppaneihin sen 14,2 prosenttia on parempi kuin eduskuntavaalitulos.

Hallitusvastuussa kannatuksella on aina taipumus laskea, mutta ei yleensä heti alkutaipaleella. Yhteistyölle gallupit lupaavat kiristyvää tunnelmaa, jos eivät välitöntä kriisiä. Hallitusta pitää koossa yhdestä suunnasta ainakin perussuomalaisten pelko. Gallupien perusteella mahdollisten ennenaikaisten vaalien seuraukset hirvittävät kilpailijoita.

SDP:ssä ja keskustassa on – jälleen kerran – vakavan itsetutkiskelun paikka. Pääministeri Antti Rinteen ja SDP:n uskottavuutta syö muun muassa eläkeläisten vappusatasta ja hoitajamitoitusta koskeneiden löysien vaalipuheiden törmääminen valtiontalouden rajoihin. Puheenjohtajan asemastakin kuuluu kuiskutusta. Pääministeriys kuitenkin suojaa Rinnettä, kunhan hallitus pysyy kasassa.

Keskustassa kasvaa huoli jämähtämisestä pysyvästi keskisuureksi puolueeksi. Tuoreen puheenjohtajan Katri Kulmunin tuomitseminen olisi ennenaikaista. Sitä kiivaampana käy jossittelu siitä, kannattiko hallitukseen sittenkään suostua murskaavan vaalitappion jälkeen. Keskustan yritykset haastaa perussuomalaiset esimerkiksi puolustamalla työperäistä maahanmuuttoa maakuntien yrittäjien näkökulmasta näyttävät epäonnistuneen.

Perussuomalaiset puhuu paljon maahanmuutosta, mutta yhden asian puolue se on vain näen-
näisesti. Kiihkeä keskustelu ilmastosta, autoilusta ja lihansyönnistä sataa perussuomalaisten laariin. Puolue on onnistunut omimaan vastakkainasettelun toisen puolen. Sanoma, jonka mukaan suomalaisten ei tarvitse uhrata mitään elämäntavoistaan, vetoaa moniin.

Gallupit osoittavat oikeistopopulismin kasvanutta hyväksyttävyyttä ja normalisoitumista aivan tavallisten kansalaisten silmissä. Mitä suuremmaksi perussuomalaisten suosio nousee, sitä vakavammin muut joutuvat harkitsemaan sen poliittisen eristyksen murtamista. Esimerkiksi kokoomus ja keskusta saattavat joutua tulevaisuudessa pohtimaan, syntyykö mahdollinen porvarihallitus sujuvammin perussuomalaisten vai vihreiden avulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.