Perussuomalaisten paikka ei saa olla itsestään selvä

Perussuomalaisten paikkaa uudessa hallituksessa on pidetty itsestään selvänä eduskuntavaalien jälkeen. Koska kokoomus ja SDP eivät ainakaan SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan mahdu samaan hallitukseen, on ajateltu, että pääministeripuolue keskusta tarvitsee toimivan enemmistöhallituksen rakentamiseen perussuomalaisten tuen.

Tämän puolesta puhuu eduskuntavaalien tuloskin. Keskusta oli vaalien selvä voittaja, mutta myös perussuomalaiset säilytti kannatuksensa ja kipusi jopa eduskunnan toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Suurista puolueista SDP ja kokoomus sen sijaan kärsivät tuntuvan vaalitappion.

Koko aikuisikänsä politiikassa touhunnut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on taktikko, joka pyrkii käyttämään hyväkseen tilannetta. Perussuomalaisten vastaukset hallitustunnustelija Juha Sipilän kysymyksiin kertovat juuri tästä: puolue haluaa selvät jälkensä uuden hallituksen ohjelmaan.

Vastaukset yllättivät myös Sipilän. Hämmästynyt Sipilä kertoi torstaina, että perussuomalaisten vastaukset koskien julkisen talouden sopeutusta, verolinjauksia ja maahanmuuttopolitiikkaa ovat kaukana siitä, mitä hän odotti. Sipilän hämmästys oli aito: keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen kertoi, että Sipilä neuvotteli jokaisen puoluejohtajan kanssa ennen kysymysten jättämistä. Ilmeisesti Soini antoi ymmärtää toisin kuin hän kirjoitti paperille.

Kyse saattaa osittain olla myös poliittisesta teatterista. Soinin on osoitettava perussuomalaisten kenttäväelle ja äänestäjille, että puolue myy nahkansa kalliilla. Hallitukseen pääsy edellyttää kompromisseja, mutta sellaisia ei tehdä heti neuvottelujen aluksi.

Viikonvaihteen aikana Sipilä onkin pyytänyt Soinilta tarkennuksia. Keskusteluja hallitustunnustelija on käynyt myös muiden puoluejohtajien kanssa. Soini on kertonut kommentoivansa tilannetta julkisesti vasta maanantaina. Sipilä puolestaan aikoo keskustella nokitusten muiden puolueiden eduskuntaryhmien kanssa vielä tiistaina. Varsinaisiin hallitusneuvotteluihin ryhtyvät puolueet ovat selvillä keskiviikkona tai torstaina.

Sipilän on muistettava, että perussuomalaisten ottaminen hallitukseen ei ole ainoa vaihtoehto. Toimintakykyinen enemmistöhallitus syntyy myös ottamalla hallitukseen kahden suuren puolueen lisäksi pienempiä puolueita. Niiden joukossa on esimerkiksi vihreät, jonka tulos vaaleissa oli puolueen historian paras. RKP on puolue, joka kelpaa millaiseen hallitukseen tahansa. Kristillisdemokraatit jaksoi edellisessä hallituksessa vaalikauden loppuun saakka.

Tärkeintä on, että hallitus kykenee sopimaan ohjelmasta, jonka auttaa Suomen ylös taloudellisesta ahdingosta. Varaa vesitettyihin kompromisseihin ei ole. Tärkeää on myös, että hallituksella on kirkas linja EU-politiikassa. Kreikan tilanne on uuden hallituksen agendalla vääjäämättä jo kesällä.

Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisia linjauksia ei voi hyväksyä. Suomi ei saa antaa maailmalle poliittista viestiä maana, joka sulkee rajojaan ja torjuu apua tarvitsevat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.