Perussuomalaisten villi meno jatkuu paikallistasolla

Tuore Kuopion kaupunginvaltuutettu Markus Jukarainen liittyi viikonloppuna pitkään listaan perussuomalaisia, jotka koettelevat sananvapauden rajoja törkykirjoituksilla turvapaikanhakijoista. Jukarainen kommentoi Facebookissa tapausta, jossa poliisi talutti irakilaismiehen ulos lentokoneesta Helsinki–Vantaan kentällä. Kaupunginvaltuutettu kehotti alatyylisin ilmaisuin muun muassa sulkemaan ”maahantunkeutujan” suun ilmastointiteipillä sekä pamputtamaan tätä.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeu-den professori Matti Tolvanen arvioi, että samankaltaisista kirjoituksista on tullut tuomioita kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kuopion seudun perussuomalaisten hallitus päätti tiistaina, ettei Jukarainen voi jatkaa paikallisyhdistyksen varapuheenjohtajana.

Jukaraista ovat rasistisessa kirjoittelussa edeltäneet muun muassa nuorisojärjestön johtaja Sebastian Tynkkynen ja kansanedustajan avustaja Terhi Kiemunki. Seinäjokelaisen kaupunginvaltuutetun Erkki Valtamäen (ps.) syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan käsiteltiin keskiviikkona käräjäoikeudessa. Puheenjohtajaehdokas Jussi Halla-aho on tuomittu uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

On syytä epäillä, etteivät yhä uudestaan toistuvat kohukirjoitukset ole sattumaa. Syvistä riveistä viestitään, mitä mieltä ollaan hallituspuolueen salonkikelpoisuuden takana. On yhä todennäköisempää, että perussuomalaiset luopuu hallitusvastuusta viimeistään eduskuntavaalien jälkeen. Marginalisoitumiseen viittaavat sekä kannatuksen lasku että Timo Soinin seuraajaehdokkaiden jyrkät linjaukset EU- ja maahanmuuttopolitiikassa.