Perusteollisuus kunniaan

Vanhassa vara parempi. Tähän ajatukseen on tultu ilmiselvästi myös Euroopan unionissa, kun komissio lähtee valmistelemaan ”kolmatta teollista vallankumousta”. Italialainen teollisuuskomissaari Antonio Tajanin on määrä esitellä uutta tulevaisuuden strategiaa huomenna.

Suomea kuten monta muutakin EU-maata on kehitetty viime vuosikymmeninä palveluyhteiskunnaksi, jossa leipä ei tule niinkään tuotannosta, vaan enemmänkin erilaisista palveluammateista. Teollisuustyöpaikkojen joukkokato on ollut kuitenkin niin rajua, että se alkaa vaarantaa jo yhteiskuntien perusrakenteita.

EU:n kokonaistuotannossa teollisuuden osuus on laskenut jo viiteentoista prosenttiin, mutta nyt se on tarkoitus palauttaa vähintään kahteenkymmeneen prosenttiin. Keinoina ovat muun muassa investoinnit uusiin tehtaisiin, tutkimukseen ja tuotekehittelyyn sekä koulutus.

Ensimmäinen teollinen vallankumous oli Euroopassa 1700-luvulla, toinen 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Miten käy kolmannen vallankumouksen nyt 2000-luvun alussa, kun USA, Kiina, Intia ja muut isot kehittyvät maat ovat osoittautuneet selkeästi EU:ta notkeammiksi? Menestystä sopii toivoa, vaikka haasteet ovat valtavat. Ikääntyminen, jäykät rakenteet, ja energian riittävyys; siinä joukko ongelmia, jotka unionin olisi kyettävä ratkaisemaan nopeasti onnistuakseen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.