Perustietoja tarvitaan

Eduskunta on käynyt tällä viikolla keskustelua peruskoulun opetuksen sisällöstä, ja odotetusti kansanedustajien mielipiteet erosivat hyvinkin paljon toisistaan. Yleiskeskustelun jälkeen arvioitiin kuitenkin, että hallituspuolueet pääsevät jonkinasteiseen sopuun tulevasta tuntijaosta.

Opetusministeriön asettama työryhmä tarjosi kyllä opetukseen monia mielenkiintoisia lisiä aina draamaa myöten. Nyt näyttää, että kovin suuriin muutoksiin ei löydy poliittista tahtoa. Ei niihin ole itse asiassa tarvettakaan, kun tiedetään, miten hyvän perusopetuksen suomalaislapset saavat nykyisellään.

Hyvä luku- ja laskutaito sekä luonnontuntemus ovat arvoja, joita kannattaa vaalia myös tulevaisuudessa. Jos ihminen ei saa peruskoulustaan tarvittavaa perustietoa, niin aukkojen paikkaaminen jälkikäteen on jo huomattavasti vaikeampaa.

Valinnaisaineiden ja erilaisten harrastusmahdollisuuksien lisääminen viehättäisivät todennäköisesti monia lapsia ja myös heidän vanhempiaan. Yhteiskunnan ylläpitämän peruskoulun tehtävänä on kuitenkin tarjota korkeatasoinen perusopetus, jotta kaikki lapset ja nuoret olisivat tasa-arvoisessa asemassa siinä vaiheessa, kun valitaan lopullista elämänuraa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa koulu antaa oppilaidensa käyttää oppituntinsa oman mielensä mukaan, sitä vähäisemmät ovat näitten oppilaiden valintamahdollisuudet myöhemmällä iällä.

Jos peruskouluun pitää saada jotain lisää, niin olkoon se sitten liikunta. Lapsuudessa luotu hyvä fyysinen peruskunto on arvaamaton apu myös aikuisiällä.

Vihreät vaativat, että kaikessa opetuksessa pitäisi muistuttaa koululaisia ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuudesta. Hyviä asioita nekin, mutta kouluopetuksesta ei saisi kuitenkaan tehdä päivänpoliittisen mielipidemuokkauksen jatketta. 1980-luvulla yritettiin ennen Neuvostoliiton romahdusta ympätä rauhan asiaa joka oppiaineeseen. Samantapaista virhettä ei toinna toistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.