Pettymystä odotellessa

Aioin kirjoittaa tämän kolumnin jo viime marraskuussa.

Meissä on syvällä se huolehtivan kotikasvatuksen ajatus, että sakset kädessä juoksentelemisesta ja muusta yleisestä riekkumisesta ei hyvää seuraa, vaan kohta kuitenkin joku kaatuu ja sitten sattuu ja itkettää.

En ajatellut nousupuhkussa ollutta perussuomalaisten gallup-kannatusta, vaikka oletinkin sen ennen vaaleja taittuvan. Olin väärässä, mutta tässä olikin kysymys muusta.

Siitä, että kylä- ja nettipuheissa perussuomalaisiin kohdistui valtavasti odotuksia, jotka olivat ylimitoitettuja, keskenään ristiriitaisia ja osin sekä teoriassa että käytännössä mahdottomia. Olin varma, että kevään tullen moni pettyy pahasti.

Aioin kirjoittaa tämän kolumnin myös helmikuussa. Silloin en enää ollut pettymyksen vääjäämättömyydestä niinkään varma.

Esiin olivat tulleet ensimmäiset säröt perussuomalaiseen kiiltokuvaan, joku pikku kupru, jota en nyt muista. Mutta keskustelupalstoilla yleinen reaktio oli ilkkumisen ohella se, että Timo Soinin takana oltaisiin vankkumatta, vaikka paljastuisi mitä tahansa. Timppa on paras mies, vaikka olisi huonoin!

Loogisesti käsittämätöntä, mutta muistuttaa siitä, ettei taitavinkaan poliitikko petä äänestäjää paremmin kuin tämä itseään. Ehkä äänekkäimminkin muutosta huutaneet pystyvät selittämään itselleen, miksei muutosta tule.

Näissä hommissa olen tavannut hyvin monta poliitikkoa, kaikilta tasoilta. Suurin osa on aika tavallisia, ehkä vähän tavallista aktiivisempia ja tykö pyrkiviä.

Monet ovat niin ahkeria, päteviä, älykkäitä tai kokeneita, että heitä täytyy arvostaa puoluekannasta riippumatta.

Jotkut ovat suoraan sanoen aika hölmöjä. Ehkä kuitenkin harvemmat kuin moni luulee. Vielä harvempi näyttää onneksi olevan suoranaiseksi vaaraksi itselleen tai yhteiskunnalle.

En ole lainkaan samaa mieltä kuin ne, jotka jaksavat jauhaa, että vain sata kansanedustajaa olisi parempi ja halvempi ratkaisu. On valtioita, joissa kansaa edustaa yksi suvereeni henkilö. Harva niistä maista voi Suomea paremmin.

Katsokaa perussuomalaisten kansanedustajien kuvagalleriaa. Tavallisen näköisiä naamoja, samanlaisia kuin missä tahansa puolueessa.

Siinä on ainekset sekä heidän onnistumiselleen että kannattajien pettymykselle, samoissa asioissa. Perussuomalaiset lakkasivat viimeistään maanantaiaamuna olemasta protestiliike.

Puheita on jo pehmennelty, ja hallitusneuvotteluissa tehdään lisää kompromisseja. Perussuomalaisista tulee tavallinen puolue.

Silloin historiankirjoissa kuitataan korkeintaan sivumaininnalla tämä villi ja hurja ajanjakso, jolloin kansa kapinoi kannattamalla maltillista, keskisuurta hallituspuoluetta.

Kun kovimmat muutostoiveet eivät toteudu - EU:sta eroaminen taitaa olla niistä lievimpiä - minne protesti seuraavaksi kanavoituu? Purkautuiko nyt tarpeeksi radioaktiivista höyryä, että sillä jaksaa taas pari vuosikymmentä? Riittävätkö pienet konservatiiviset linjantarkistukset vakuuttamaan, että nyt on kiukkuista kansanosaa kuunneltu?

Painuvatko pettyneet protestoijat vällyjen alle muiden nukkuvien seuraksi vai kellariin polttopulloja väsäämään?

Sitäkin joutuu pohtimaan, pettyisivätkö muut puolueet pahemmin asiallisen yhteistyöhenkiseen vai räyhäävään ja kuppikuntiin hajoavaan perussuomalaisiin.

Mutta turha murehtia. Vuodesta toiseen jatkuva pettynyt jupina on hyvin luonteenomainen suomalaiskansallinen piirre.

Kansallisia arvojahan näissä vaaleissa oltiin korostamassa.

Kirjoittaja on Savon Sanomien Keski-Savon toimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.