Pieksämäki yrittää omillaan

Pieni pohjoiskarjalainen Rääkkylän kunta teki historiaa ja ulkoisti terveydenhuoltonsa yksityiselle yhtiölle. Kokemukset ovat olleet voittopuolisesti myönteiset.

Lokakuun kunnallisvaalien edellä lähtivät erityisesti sosiaalidemokraatit kampanjoimaan kunnallisten palvelujen yksityistämistä vastaan. Sosiaali- ja terveyspalvelujen laajaa ulkoistamista suunnitellut Pieksämäen kaupunki nostettiin keskustelun tuoksinassa varoittavaksi esimerkiksi.

Paikallisesti keskustelulle pantiin piste tällä viikolla, kun kaupunginhallituksen selvä enemmistö kaatoi numeroin 8–5 kaupungin johdon ajaman ulkoistamissuunnitelman. Demarien tueksi asettuivat kristillisten lisäksi myös kokoomuslaiset, vaikka he jos ketkä ovat puhuneet kauniisti yleisellä tasolla yksityistämisen eduista.

Kaupungin oman palvelutuotannon alasajo saattaa tuottaa taloudellista etua lyhyellä tähtäimellä. Toisaalta yksityisiä palveluntarjoajia on Suomessa niin vähän, että monin paikoin voidaan puhua suorastaan monopolista. Monopolit ovat harvoin halpafirmoja, ja muutamat yksittäistapaukset ovat osoittaneet, että kuntia on rahastettu varsin häikäilemättömästi. Kansalaisten tuohtumusta lisää, että voitot on ohjattu verottomina ulkomaille.

Jäljet siis pelottavat. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kuntien ylivoimaisesti suurin menoerä, yli puolet vuosibudjetista. Isossa kunnassa niiden yksityistäminen on samaa kuin, jos yksittäinen ihminen luopuisi päätyöstään ja keskittyisi pikkusievään puuhasteluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.