Pielavesi Ruuskasen ajassa

Ensi keskiviikkona 140-vuotispäiviään juhliva Pielaveden kunta on saanut valtakunnallista ja jopa maailmanmainetta mainioista urheilijoistaan.

Siltä pohjalta ymmärtää myös hyvin, miksi kunta on ottanut tunnuslauseekseen ”Pielavesi ponnistaa luonnostaan”. Presidentti Urho Kekkosen syntymäkunta ei ole hakenut juhliensa pääpuhujaksi miestä tai naista politiikan huipulta vaan on luovuttanut kunniatehtävän keihäänheittäjä Antti Ruuskaselle. Kun tiedetään olympiamitalistin puhetaidot, niin voi huoletta sanoa, että ”mikä politiikassa menetetään, se hauskuudessa voitetaan”.

Pielavesi oli suuruutensa päivinä yksi Pohjois-Savon mahtipitäjiä, jossa kirkkokin kävi liian ahtaaksi seurakuntalaisille. Nykyisin väkiluku on laskenut jo alle viiden tuhannen, mutta Urho Kekkosen ja Lepikon torpan, Juha Laukkasen ja Antti Ruuskasen keihäskaarien, Pielaveden Sammon huippupelien, Viimeiset kiusaukset -oopperan tekijöitten Joonas ja Lauri Kokkosen tai mestaripelimanni Tuure Niskasen ansiosta pielavetinen henki on yhä lujasti voimissaan.

Jäävätkö 140-vuotisjuhlat kaikesta huolimatta viimeisiksi merkkivuosijuhliksi itsenäisen Pielaveden historiassa? Tätä pohtivat varmaan monet kuntalaiset myös alkavan viikon juhlahumussa. Kunnallispoliitikot ovat jo hengessään valmiit liittymään kaavailtuun Nilakan kuntaan yhdessä Keiteleen, Vesannon ja Tervon kanssa.

Kuntaliitos ei ole kuitenkaan kiinni vain alueen ihmisistä, vaan se tarvitsee myös hyväksynnän maan korkeimmalta poliittiselta johdolta. Kekkosen aikaan pielavetiset olisivat hoitaneet asian kätevästi vierailulla Linnaan tai Tamminiemeen. Nyt ne portit pysyvät kiinni.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.