Pieniä asioita

Toimittajan ammatissa joutuu toimimaan milloin Venäjän, milloin Yhdysvaltain presidentin neuvonantajana, jotta maailman asiat tulisivat hoidetuiksi mahdollisimman hyvin.

Isojen asioitten varjoon jää paljon pieniä asioita, jotka ovat tavallisille ihmisille ihan yhtä tärkeitä ja oikeastaan vieläkin tärkeämpiä kuin Venäjän demokratian muotoseikat tai Yhdysvaltain epätoivoiset yritykset länsimaisen kansanvallan levittämiseen muinoisen Mesopotamian hiekka-aavikoille.

Useammaltakin taholta on otettu viime aikoina yhteyttä toimittajaan ja valitettu, ettei Kuopion linja-autoasemalla ole nyt remontin aikana yleistä käymälää.

Odottavan aika on pitkä, eikä kaikissa linja-autoissa ole vielä tänään liikkuvaa wc:tä. Kuopio on yksi Suomen suurimmista kaupungeista ja myös julkista liikennettä on sen vuoksi runsaasti. Joskus isommassa, joskus pienemmässä hädässään linjakkailla liikkuvat ovat turvautuneet asema-alueella olevan yksityisen huoltamon palveluihin, mikä tietenkin on kiusallista molempien osapuolten kannalta.

Toimittajat eivät erota hallituksia edes Stora Enson takia eivätkä passita ilmiselviä rikollisia kaltereitten taakse. Pyyhin nyt kuitenkin kuvaannollisesti yhdestä tärkeästä asiasta ja vetoan julkisesti Kuopion kaupunkiin, että se auttaisi matkustavaisia hoitamaan henkilökohtaisen hygieniansa itäisen Suomen henkisen ja taloudellisen keskuksen arvoa vastaavalla tavalla.

Siirrytään tyhjennyksestä tankkaukseen.

Pieksämäen Ideaparkin uutisten jälkilöylyissä otti yksi tuttu yhteyttä ja muistutti, että "onhan meillä täällä Kuopiossakin jo aikamoinen Ideaparkki."

Tosiaankin, Leväsellehän on noussut vanhoille Saastamoisen laitumille erinomaisen muhkea huonekalu- ja sisustuskauppojen keskittymä, joka todennäköisesti vielä laajenee tulevaisuudessa.

Tuttava, joka huolehtii kotiasioistaan minua paremmin, sanoi olevansa ilahtunut huonekalukeskittymän olemassaolosta, mutta esitti sitten ihmetyksensä: - Miksei koko alueella ole minkäänlaista kahvilaa? Kun kiertää perheen kanssa muutamia tunteja katselemassa eri liikkeissä, niin mielellään levähtäisi välillä hetken ja nauttisi vaikka kupin kahvia.

En osannut lausua tähän esitykseen juuta enkä jaata, kun ei ole ollut tarvetta tutustua lähemmin näihin maankuuluihin liikkeisiin. Sen verran asia kuitenkin kiinnosti, että nyt alkuviikosta läksin varta vasten pikku kierrokselle Leväselle.

Sisälle en tohtinut mennä tuonne sohva-, sänky-, pöytä-, patja- ja mattomerelle, mutta ruudun takaa kävin läpi joka liikkeen. Tuttu oli oikeassa. Ei näkynyt kahvilata.

Toimittajat eivät kahviloita perustele, ja jos perustavatkin, niin ne ovat kohta konkurssissa. Kun kiurukkaana tiedän erään toisen ja paremmin menestyneen Saastamoisen kauppiassuvun veljeksillä olevan paljon rahaa kiinni Leväsellä, niin tohdin ehdottaa, että veljekset raskisivat vielä sijoittaa pienen lisäsumman kahvilan pystyttämiseen. Heidän liikemiestaidoillaan siitä tulisi jopa bisnes.

Valitusten jälkeen sopinevat vielä pienet kiitokset hyvästä palvelusta.

Aikanaan piti ostaa digiboksi, kuten korkea esivalta oli määrännyt. Aikanaan se alkoi myös toimia, kun naapurin tohtori oli muutaman kerran laitetta hoitanut.

Nyt tuli ongelma, kun kapula katosi. Kontattiin joka nurkka, turhaan. Ostin yleiskaukosäätimen, mutta eipä siitä ollut apua. Rahat sain kyllä takaisin.

Ajattelin, että viisain konsti on ostaa kokonaan uusi digiboksi, kun pelkät kapulatkin ovat yhtä kalliita.

Menin samaan Kolmisopen automarkettiin, josta olin boksin aikanaan hankkinut ja löysin samanlaisen aparaatin. Kassalla valittelin, miten pelkkä kapulakin olisi riittänyt. Ja eikö mitä: myyjä soitti jonnekin takahuoneeseen, josta tuli kohta toinen myyjä tutunnäköinen harmaa kapula kourassaan: - Tällainenko se oli..

Kysyin, mitä maksaa. - Ei mitään, oli vastaus.

Kiitin kädestä pitäen ja lupasin käyttää vastakin hyväksi tämän liikkeen palveluksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Kinkku kuuluu yhä suomalaiseen joulupöytään

Tähtipölyä joulukuusen ympärillä

Valistunutta uskoa

Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii selvityksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.