Pieni ei innosta jättejä

Simpukastaan tunnetun öljyjätti Shellin hallituksen puheenjohtaja on suomalainen Jorma Ollila. Se ei kuitenkaan estä hollantilais-englantilaista suuryhtiötä lähtemästä Suomesta samaan tapaan amerikkalaisten Rockefellerien perustama Esso teki jo aiemmin.

Kun maapallo on muuttunut yhdeksi talousalueeksi, jättiläisten ei tarvitse elääkseen kerätä enää marjoja maasta siltä, missä niitä vain on saatavissa. Ne voivat siirtyä suoraan pihviin ja jättää marjat pienemmilleen.

Shellin, Esson ja monen muun kansainvälisen öljy-yhtiön näkökulmasta viiden miljoonan ihmisen Suomi on kaukaista takamaata. Jos väestöosuutemme on Euroopassa prosentin luokkaa, niin globaalisti meitä on vain alle promillen. Näillä eväillä ei jättiläisen vatsaa täytetä.

Mikä on suurelle pientä, voi olla pienelle suurta. Näin tapahtuu myös Shellin kohdalla Suomessa. Simpukkahuoltamot ostanut kotimainen ja iältään varsin nuori St1 -ketju on yhden miehen yritys, joka kaupan myötä nousee nyt maan johtavaksi polttoaineitten jakelijaksi.

Suomen polttoainekauppa oli pitkään tiukasti suurten ketjujen valvonnassa.1980-luvulla alkoivat muutamat yksittäiset huoltamoyrittäjät haastaa jättiläisiä, mutta menestys oli vaatimatonta. Suuri muutos sai vauhtia vasta jättien luopuessa vapaaehtoisesti leikistä. Esson asemat haltuunsa saanut S-ryhmä tekee hyvää tulosta ABC-asemillaan, ja eiköhän Shellillä vahvistunut St1-ketjukin elätä jollain lailla yhden miehen, omistajansa Mika Anttosen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vauraat alueet ovat ahneita

Työelämä muuttuu olosuhteiden pakosta

Huomisen historiaa

Budjetti kestää tai kaatuu pandemian mukana

Hatsalalla halli, parkki ja valli

Kamala Harris tuo eloa Bidenin kampanjaan

Tilastot vahvistavat luontobuumin

Ei saa laulaa Nurmijärvestä

Koronan torjunnassa ennakointi on viisautta

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.