Pieni kipinä sytytti

Kun tyytymättömyys vallanpitäjiä kohtaan on kasvanut tarpeeksi kauan, pienikin kipinä riittää sytyttämään suuren roihun. Arabikevääksi kutsutut kansannousut lähtivät aikanaan liikkeelle torikauppiaan polttoitsemurhasta. Turkissa ihmiset lähtivät kadulle vastustamaan puiston muuttamista ostoskeskukseksi ja moskeijaksi.

Arabikevään kiivaimmista kansannousuista Turkin mielenosoitukset eroavat siinä, että maalina olevalla pääministeri Recep Tayyip Erdoganilla on turkkilaisten enemmistön vaaleissa kolme kertaa ilmaisema vahva tuki. Ehkä kuitenkin juuri siksi tilanne on kärjistynyt: pääministeri ei aio taipua mielenosoittajien edessä.

Tilannetta mutkistaa myös se, että mielenosoittajien joukko on kovin kirjava. Sen ytimen muodostaa kuitenkin maallistunut keskiluokka, joka pelkää Turkin vähittäistä hivuttamista islamilaiseksi valtioksi. Turkissa uskonnon ja maallisen vallan erottamisella on pitkät perinteet, joita halutaan varjella.

Pääministeri Erdoganin jyrkkä asenne ja kovat otteet eivät sovi Euroopan unionin jäsenyyttä havittelevalle valtiolle. Demokratioissa erimielisyydet ratkotaan vaaleissa, mutta demokratiaan kuuluu myös toisella tavalla ajattelevien kunnioittaminen. Sitä Turkin pääministeri ei ole vielä oppinut ymmärtämään. Ehkä mielenosoitukset ennen pitkää pakottavat hänet siihen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.