Pieni näytti isoille

Lukiovertailusta on tullut keväinen maan tapa, vaikka kenenkään mielestä se ei anna mitään todellista kuvaa eri lukioitten tasosta. Suurten kaupunkien suosituimmat koulut sijoittuvat automaattisesti kärkipäähän, kun niihin valikoituu alueitten lahjakkaimmat ja kunnianhimoisimmat nuoret. Oikea arvio opetuksen tasosta saataisiin vain vertaamalla, miten oppilaitten arvosanat ovat kehittyneet kolmen, neljän lukiovuoden aikana. Tämä vertailu on kuitenkin vielä tekemättä.

Pohjois-Savon lukioista löysivät Kuopion lyseon, Kiuruveden, Leppävirran, Suonenjoen, Tuusniemen, Varkauden lukiot sekä Kuopion yhteiskoulun musiikkilukio itsensä sadan parhaan joukosta vertailulistoilta, joista toisen oli laatinut Helsingin Sanomat ja toisen MTV 3. Lyseon lukio, Kiuruvesi ja Leppävirta voivat tuntea ylpeyttä, että ne oli noteerattu molemmissa laskelmissa parhaaseen neljännekseen.

Davidin ja Goljatin taistelussa ihmiset ovat asettuneet aina pienemmän, Davidin puolelle. Jos savolaislukioitten sijoitukset olivat hyvää keskitasoa, niin koko maakuntien Suomen kannattaa riemuita mitättömän pienen lappilaisen Enontekiön lukion puolesta.

Tunturien takana, kaukana etelän valtakeskuksista sijaitseva viiden ylioppilaan lukio sijoittui vertailussa seitsemänneksi pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun huippulukioitten keskelle. Se kertoo, että ihmiselämä on paljon enemmän kuin pelkkää matematiikkaa ja mukautumista suuruuden lakeihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.