Pieni toivo rauhasta

Syyrialaiset ovat Syyrian rauhan rakentamisen avaintoimijoita. Geneve-prosessin kaltainen rauhanneuvottelu on välttämätön, mutta se ei yksin riitä.

Käydessäni helmikuussa Damaskoksessa huomasin ensimmäiset valokuvat Syyrian hallinnon joukoista ja aseellisista kapinallisista aseineen juttelemassa keskenään. Kuvat hätkähdyttivät kaikkien sodan julmuutta kuvaavien kuvien jälkeen. Ne oli otettu sen jälkeen, kun hallinnon edustajat ja kapinalliset olivat onnistuneet sopimaan paikallisista tulitauoista muutamassa Damaskoksen lähiöistä.

Tulitauot solmittiin kuudessa lähiössä. Ne eivät ole täysin pitäneet, mutta damaskoslaiset toivottivat kehityksen lämpimästi tervetulleeksi.

Syyrialaisten reaktio oli positiivinen: tätä oli odotettu, sotimisen loppumista halutaan ja se loi mahdollisuuden rajoitettuun humanitaariseen apuun näille alueille. Se oli käytännön edistystä ruohonjuuritasolla samaan aikaan kun Geneven toisen kierroksen neuvotteluissa ei edistytty.

Paikallisesti neuvoteltua tulitaukomallia oli kokeiltu jo aikaisemmin. Kesäkuussa 2013 Syyrian sodan osapuolet sopivat tulitauosta Tal Kalakhin pikkukaupungissa Libanonin rajalla Homsin maakunnassa.

Tal Kalakh oli yksi ensimmäisistä kansannousunväkivaltaisten yhteenottojen näyttämöistä. Damaskoksen lähiöissä neuvotteluja on käyty sovittelusta vastaavan ministeri Ali Haidarin (kansallinen sovintoministeriö) johdolla.

Kansainvälinen yhteisö ja media ovat lähes vaienneet paikallisesti saavutetuista tulitauoista, vaikka niistä voi muodostua sodan umpikujan avaava malli.

Syyrialaisten omalle välitystyölle ei ole tunnustusta herunut. Sovitteluministeriön toiminta on tuonut esille hallinnon sisäisen jakautumisen. Samalla kun joillakin alueilla pyritään tulitaukoihin, turvallisuusviranomaiset ovat kiristäneet rauhanomaiseen ratkaisuun pyrkivien ja Syyriassa edelleen asuvien kansalaisaktiivien toimintaa.

Siinä missä ministeri Haidar tekee sitkeää työtä tulitaukojen eteen, hallinnon turvallisuusjoukot jatkavat edesvastuutonta terrorisointia, pidätyksiä, kiduttamista ja maahan palaavien syyrialaisten ryöstämistä raja-asemilla ja tarkastuspisteillä. Hallinto tarvitsisi tällä hetkellä rauhanomaiseen oppositioon sitoutuneiden aktivistien kaiken tuen yhteisymmärryksen löytämiseksi ja luottamuksen rakentamiseksi.

YK:n ja arabiliiton erityisedustaja Lakhdar Brahimi on ilmoittanut, että Geneven prosessiksi kutsuttu neuvottelumekanismi Syyrian hallinnon ja opposition välillä on tauolla.

Geneven prosessi sai alkunsa kesäkuussa 2012 Kofi Annanin koollekutsumana. Sen tavoitteena oli sopia keinoista Annanin kuusikohtaisen rauhansuunnitelman toteuttamiseksi.

Yhdysvallat ja Venäjä olivat mukana sopimassa Geneven julkilausumassa menettelytavasta, joka perustuu toimeenpanevat valtuudet omaavan väliaikaishallituksen perustamiseen.

Sodan raju kiihtyminen Geneven kokouksen jälkeen johti YK:n turvallisuusneuvosten pysyvien jäsenmaiden rooliin pettyneen Annanin eroon tehtävästään. Hän totesi niiden ajavan enemmän omia kansallisia etuja kuin antavan tukea yksimielisesti turvallisuusneuvostossa hyväksymälleen rauhansuunnitelmalle.

Toukokuussa 2013 Venäjä ja Yhdysvallat pyrkivät käynnistämään uudestaan poliittista prosessia, mutta Geneven ensimmäiselle kokoukselle olisi saatu odottaa jatkoa pitkään ilman elokuussa 2013 tapahtunutta kemiallisten aseiden käyttöä Damaskoksen tuntumassa.

Sinänsä traagisen tapahtuman myönteinen tulos on se, että samalla kun Syyria sitoutui kemiallisten aseiden hävittämiseen sitouduttiin myös poliittisen prosessin jatkamiseen ensimmäisen Geneven kokouksen julkilausuman pohjalta.

Nyt Geneve-kakkoseksi kutsutulla prosessilla on takana kaksi neuvottelukierrosta. Kansainvälinen media on tuominnut neuvottelut epäonnistuneiksi. Se on kuitenkin liian aikaista, sillä prosessi on kesken.

Toisen kierroksen päätteeksi osapuolet, joista Syyrian kansallinen koalitio edustaa vain osaa eri oppositioista, sopivat yhteisestä agendasta jatkoneuvotteluille. Osapuolten välillä vallitsee edelleen valtava kuilu. Hallinto haluaa keskustella terrorismista, oppositio siirtymäkauden hallinnosta.

Jatkoneuvotteluissa kuilu on kurottava umpeen. Brahimi jatkaa sukkuladiplomatiaa löytääkseen keinot samalla kun hän pitää tietoisesti ennakko-odotukset matalina.

Geneven neuvotteluja on vaikea jatkaa, mikäli Irania ei hyväksytä mukaan yhtenä Syyrian sodan alueellisista vaikuttajista Saudi-Arabian ja Qatarin tavoin. Syyria on vahvistanut asemaansa sotilaallisesti ja harjoittaa tästäkin syystä sille tyypillistä viivytystaktiikkaa neuvotteluissa.

Geneve-kakkosen vaarana on Kofi Annanin johtaman Geneve-ykkösen kuvio. Samat kansainväliset toimijat, jotka ovat mukana rauhanneuvotteluissa, jatkavat sodan mahdollistavaa aseellista ja taloudellista tukeaan eri osapuolille.

Syyrialaiset ovat omatoimisesti näyttäneet mallia paikallisissa tulitauoissa, jotka voivat muodostaa reitin laajempaan tulitaukoon. Geneven prosessia tarvitaan kansainväliseen ja alueelliseen sopimukseen tuen lopettamisesta Syyrian ulkopuolelta sodan osapuolille.

Eteneminen on välttämätöntä molemmilla rintamilla: Geneven neuvotteluissa ja syyrialaisten omissa tulitaukoneuvotteluissa Syyriassa. Vain edistyminen samanaikaisesti tällä kahden raiteen mallilla panee lopun syyrialaisia kohdanneelle mittaamattomalle inhimilliselle kärsimykselle.

Kirjoittaja toimii Eupolin suunnittelu- ja arviointiyksikön johtajana Kabulissa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.