Pietarin isku toi terrorismin kosketusetäisyydelle

Ainakin 14:n ihmisen hengen vaatinut metroisku maanantaina Pietarissa tuo kansainvälisen terrorismin entistä lähemmäs Suomea. Vaikka siviileihin kohdistuvia terroritekoja on tapahtunut Venäjällä tällä vuosituhannella tasaisin väliajoin, on Pietari säästynyt suuren mittaluokan iskuilta.

Noin viiden miljoonan asukkaan metropoli on kulttuuriltaan länsimaisin Venäjän suurkaupungeista. Allegro-juna liikuttaa päivittäin Suomen ja Pietarin välillä satoja turisteja ja eri elinkeinojen edustajia. Maanantain järkyttävät tapahtumat koskettavat siten lukemattomia suomalaisia poikkeuksellisen läheltä.

Varsinaisen miljoonakaupungin rauhallisuudesta huolimatta terrorismi on yltänyt sinne aiemminkin. Viime vuosien synkin tragedia oli venäläisen turistikoneen räjäytys Siinailla. Se oli matkalla Egyptin Sharm-el-Sheikistä Pietariin lokakuussa 2015. Surmansa sai 219 ihmistä. Vuoden 2009 marraskuussa 28 kuoli pommi-iskussa pikajunaan Moskovan ja Pietarin välillä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi tiistaina, että on kyynistä yhdistää Pietarin metroisku Venäjän toimiin Syyriassa (Yle 4.4.). Totta onkin, että terrorismi Venäjällä voi johtua ja on johtunut monesta syystä. Suurvallalla on oma sisäisen ruutitynnyrinsä Pohjois-Kaukasuksella, Tshetsheniassa ja Dagestanissa, joiden itsenäisyystaistelijoita on vuosikaudet yritetty saada kuriin armottomin ottein. Reuna-alueiden kapinaliikkeissä separatistiset ja islamistiset motiivit kietoutuvat yhteen.

Uutta terrorismin aaltoa on odotettu Lähi-idän suunnalta sen jälkeen, kun Venäjä alkoi aktiivisesti puuttua Syyrian sisällissotaan puolitoista vuotta sitten. Venäjän pommitusten aiheuttama tuho välittyi Alepposta koko maailman tietoisuuteen. Niin Venäjän kuin USA:n johtaman liittouman pommit lietsovat katkeruutta, jota Isis-terroristijärjestö hyödyntää maailmanlaajuisessa värväyksessään.

Kun terroriteko tapahtuu Venäjällä, suhtaudutaan virallisiin tietoihinkin varauksella ja salaliittoteoriat leviävät netissä. Presidentti Vladimir Putin vieraili kaupungissa metroiskun aikaan, mikä asiantuntijoiden mukaan saattoi vaikuttaa sen ajoitukseen.

Yleinen käsitys on, että Putin hyötyy tapahtumasta ainakin lyhyellä aikavälillä. Tätä mieltä ovat niin Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro (STT 3.4.) kuin Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila (IS 4.4.).

Vain viikkoa aiemmin kymmenissä Venäjän kaupungeissa järjestettiin Putinin hallinnon vastaisia suurmielenosoituksia. Hallitus voi terrorismin ehkäisyn nimissä rajoittaa liikkumisen ja kokoontumisen vapautta sekä koventaa entisestään otteita oppositiota ja vapaata mediaa kohtaan.

Uhka sisäiselle turvallisuudelle vahvistaa perinteisesti valtionjohdon suosiota. Ainoastaan terrorismin lisääntyminen ja paheneminen saattaisi kääntyä Putinia vastaan ja asettaa hänen auktoriteettinsa kyseenalaiseksi laajojen kansanjoukkojen silmissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.