Piikistä paniikkiin

Meksikosta puolitoista vuotta sitten maailmalle levinnyt sikainfluenssa on saanut suomalaisissa aikaan paniikkitunnelmia useaan otteeseen.

Joukkohuoli virisi, kun Suomeen odotettiin Pandemrix-rokotteiden saapumista viime syksynä. Asiantuntijat varoittivat kilpajuoksusta ajan kanssa: ehtivätkö rokotteet ennen kuin epidemia leviää laajalle? Rokotteet saapuivat Suomeen pienissä erissä, joten niitä piti jakaa ensin riskiryhmille.

Samaan aikaan julkisuuteen astuivat myös rokotteiden vastustajat. Nopeasti käyttöön otettua rokotetta ei tutkittu yhtä paljon kuin rokotteita normaalisti, ja sen turvallisuus kyseenalaistettiin. Jopa osa terveydenhuollon työntekijöistä kertoi kieltäytyvänsä rokotteesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Pekka Puska kehotti ihmisiä ottamaan rokotteen. Sen hetken tietojen mukainen uhkakuva oli, että sikainfluenssa voi viedä jopa tuhansien ihmisten hengen, heistä osa perusterveitä nuoria ja aikuisia.

Kun sikainfluenssa iski voimalla ympäri Suomen viime vuoden loka-marraskuussa, uutiset kertoivat tehohoitoon joutuneista ja kuolleista.

Otsikoista yksi nousi ylitse muiden: perusterve 8-vuotias tyttö menehtyi tautiin eikä ennättänyt edes sairaalahoitoon. Sen jälkeen kaikki halusivatkin rokotteen. Heti. Samalla alkoi hyvinvointi-ihmisen henkiinjäämiskamppailu.

Kun kaikenikäisten riskiryhmien rokotukset alkoivat Kuopion terveyskeskuksessa, epävarmuus ja pitkä odotus nostivat pintaan itsekkyyden.

Terveyskeskusten henkilökunta sai kuulla jopa uhkauksia, kun osa ihmisistä halusi rokotteen ensimmäisten joukossa, vaikka eivät kuuluneetkaan riskiryhmiin.

Kevättalveen 2010 mennessä yli puolet suomalaisista oli rokotettu. Myös influenssapandemia oli hiipunut. Tautiin oli kuollut Suomessa 44 ihmistä, mikä oli paljon pelättyä vähemmän.

THL arvioi, että myös rokotuksilla säästettiin ihmishenkiä. Sikainfluenssan riskiryhmiin kuuluvat, muun muassa raskaana olevat ja astmaa sairastavat, ehdittiin rokottaa ennen kuin pandemia saavutti huippunsa.

Loppu hyvin, kaikki hyvin?

Kuluva syksy on tuonut uuden kuohunnan. Ainakin parinkymmenen lapsen epäillään sairastuneen narkolepsiaan Pandemrix-rokotteen takia.

Narkolepsia on elinikäinen sairaus, joten siihen sairastuneiden lasten omaisten huoli ja katkeruuskin ovat ymmärrettäviä. Rokotteen ja narkolepsian mahdollinen yhteys pitää selvittää tarkkaan.

Nettikeskusteluissa on vaadittu jo Pekka Puskan eroa. Niissä keskusteluissa unohtuu, että THL:n ja ministeriön oli tehtävä rokotuspäätös nopeasti koko kansaa ajatellen.

Kansanterveyden nimissä on harkittava, mitkä ratkaisut säästävät eniten ihmishenkiä. Ilman rokotuksia sikainfluenssaan olisi todennäköisesti kuollut monta lasta nykyistä enemmän.

Narkolepsiaepäilyjenkin jälkeen Puska on pysynyt tehtyjen päätösten takana.

Ensi talvena sikainfluenssa saapuu todennäköisesti taas Suomeen. Sitä ei pidetä enää pandemiana, mutta tauti saattaa olla hengenvaarallinen pienelle joukolle suomalaisia.

Syksyn kausi-influenssarokote antaa suojan myös sikainfluenssaa vastaan. THL:n ylilääkärin Terhi Kilven mukaan rokote on turvallinen, sillä siitä puuttuu Pandemrixissä ollut adjuvantti eli tehosteaine. Jos Pandemrix-rokote on aiheuttanut narkolepsiaa, se voi johtua tehosteaineesta.

Uskaltavatko ihmiset ottaa uuden rokotteen? Rokotusinto voi olla laimeampaa tällä kertaa.

Mutta entä jos perusterveet ihmiset joutuvat tehohoitoon tai kuolevat? Onko suuri joukko suomalaisia jälleen vaatimassa rokotetta itselleen ja heti?

Kävi miten tahansa: suomalaiset syyttävät taas Pekka Puskaa.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutispäällikkö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.