Piina hellittää hitaasti tuotannon kasvaessa

Yhtiövastikkeet ja asuntojen vuokrat uhkaavat nousta tuntuvasti ensi vuonna. Suurin yksittäinen korotuspaineita aiheuttava tekijä on energiaveron korotus. Se sisältyy valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvioesitykseen. Veronkorotuksen myötä sähkö- ja öljylämmittäminen kallistuvat tuntuvasti.

Korotuksilla on suora vaikutus yhtiövastikkeisiin ja vuokriin. Energiaveron lisäksi odotettavissa on muitakin asumisen hintaa korottavia maksuja. Korotukset näkyvät räikeimmillään ruuhka-Suomen suosituimmilla asuinalueilla.

Tilastokeskuksen viime perjantaina julkistamien tietojen mukaan vuokrien vuosinousu oli vuoden 2010 toisella neljänneksellä 1,7 prosenttia. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 1,2 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat 3,4 prosenttia ja muualla Suomessa 0,8 prosenttia.

Jos jotain hyvää vallitsevasta tilanteesta haluaa löytää, se on vuokra-asuntojen tuotannon elpyminen. Hallituksen laman aikana tekemät elvytyspäätökset ovat nostaneet vuokra-asuntojen rakentamisen ennätysvauhtiin (HS 6.8.).

Ensi syksynä ja talvena valmistuu lähes 7 000 vuokra-asuntoa, mikä on enemmän kuin yhtenäkään vuonna 2000-luvulla. Arviolta puolet vuokrataloista nousee pääkaupunkiseudulle. Muualla maassa isoimmat kohteet sijoittuvat maakuntakeskuksiin.

Vuokra-asuntojen tuotannon reipas kasvattaminen on juuri nyt hyvä asia kahdessa mielessä: rakentaminen lisää työllisyyttä ja vuokra-asuntojen määrä kasvaa. Määrä puolestaan hillitsee vuokrien kohoamista pilviin.

Ongelmat vuokra-asuntomarkkinoilla eivät liity pelkästään koviin vuokriin ja asuntokohteiden niukkuuteen. Suomessa on paikkakuntia, joissa on maalta muuton seurauksena tyhjillään lukuisia vuokra-asuntoja. Alueellisen tasapainon saavuttaminen vuokra-asuntomarkkinoilla onkin haastava tehtävä.

Epäterveet markkinat ovat hyvin ongelmallisia sekä vuokranantajalle että vuokralaiselle. Vuokranantajan on oltava erityisen tarkkana ennenkuin vuokrasopimus allekirjoitetaan. Ehdokkaista osalla on jo ennestään maksuhäiriöitä. Taustojen selvittäminen auttaa erottamaan jyvät akanoista.

Ennen sopimusta on myös tarkoin määriteltävä, kuka tai ketkä asuntoon muuttavat. Pahimmassa tapauksessa esimerkiksi joku firma voi vuokrata asunnon yhdelle työntekijälleen, mutta käytännössä asujia on useita.

Vuokralaisenkaan asema ei ole helppo. Niukoilla markkinoilla asunto voidaan vuokrata pelkällä puhelinsoitolla. Asunto voi olla vastoin ennakkomainoksia täydellinen roihala.

Epäterveet markkinat ruokkivat ylilyöntejä ja väärinkäytöksiä. Yhteiskunnan tulisi hillitä tällaisten markkinoiden syntymistä viisaalla, hallitulla ja kaukonäköisellä asuntopolitiikalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Elävä kaupunki on epäselvä

Vanhemmuuden taikaa

Vesilaitoksia pitää kannustaa korjauksiin

Karjalan myyntiin olisi ollut paha tarttua

Läheltä ja vieläpä maukasta

Zelenskyn voitto avaa uusia näköaloja

Euroopan unioni ei ole jäsenvaltioilleen tavaratalo

On aika puhua kasvien geenieditoinnista

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.