Piirainen pääsi piinasta

Kuopion kaupungin matkailupäällikkö Jari Piirainen saattoi torstaina huokaista helpotuksesta: ns. STT-dopingoikeudenkäynti on hänen osaltaan ohi. Syyttäjä Mikko Jaatinen ilmoitti, että hän ei valita Helsingin käräjäoikeuden ratkaisusta, jolla Piiraisen ja Antti Leppävuoren syytteet hylättiin.

Sen sijaan ehdollisiin vankeusrangaistuksiin tuomittujen Jari Räsäsen ja Pekka Vähäsöyringin osalta juttu vielä saattaa jatkua hovioikeudessa. Molempien puolustus on ilmoittanut tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun. Valituksen tekemiseen on vielä noin kuukausi aikaa.

STT:n vuonna 1998 julkaisemasta uutisesta alkanut oikeudenkäyntien sarja on kestänyt nyt 13 vuotta ja mahdollista on, että näytelmä jatkuu. Moni on jo kyllästynyt. Eikö prosessille olisi jo aika panna piste?

Lisää pontta tällaiset pohdinnat saivat Mika Myllylän kuolemasta. Joidenkin arvioiden mukaan Myllylän elämän jyrkkään luisuun vaikutti se, että hänen ja muiden entisten huippuhiihtäjien tekemisiä kaiveltiin ja pidettiin julkisuudessa vuosikausia.

Näin saattaa olla. Täytyy kuitenkin muistaa, että oikeudenkäyntien sarjan aloittivat Räsänen ja eräät hiihtovaikuttajat STT:n julkaiseman uutisen vuoksi. Helsingin käräjäoikeuden ratkaisun mukaan Räsänen ja Vähäsöyrinki samalla syyllistyivät törkeään petokseen. Ei tällaisia asioita oikeusvaltiossa voi painaa villaisella.

Myllylä itse kertoi käyttäneensä epoa. Helsingin käräjäoikeus arvioi ratkaisussaan, että samaan syyllistyi myös Jari Isometsä. Suomen maastohiihtomenestystä rakennettiin 1990-luvulla kielletyillä keinoilla, se lienee jo vihdoin selvää useimmille.

Pelkkä dopingiin turvautuminen ei ole rikos. Lakia sen sijaan rikkoo, jos valehtelemalla hakee oikeusteitse vahingonkorvauksia tai todistajana valehtelee oikeudessa. Voimansa menettänyt ja liian varhain menehtynyt Myllylä uskalsi puhua myös totta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.