Piirainen pääsi piinasta

Kuopion kaupungin matkailupäällikkö Jari Piirainen saattoi torstaina huokaista helpotuksesta: ns. STT-dopingoikeudenkäynti on hänen osaltaan ohi. Syyttäjä Mikko Jaatinen ilmoitti, että hän ei valita Helsingin käräjäoikeuden ratkaisusta, jolla Piiraisen ja Antti Leppävuoren syytteet hylättiin.

Sen sijaan ehdollisiin vankeusrangaistuksiin tuomittujen Jari Räsäsen ja Pekka Vähäsöyringin osalta juttu vielä saattaa jatkua hovioikeudessa. Molempien puolustus on ilmoittanut tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun. Valituksen tekemiseen on vielä noin kuukausi aikaa.

STT:n vuonna 1998 julkaisemasta uutisesta alkanut oikeudenkäyntien sarja on kestänyt nyt 13 vuotta ja mahdollista on, että näytelmä jatkuu. Moni on jo kyllästynyt. Eikö prosessille olisi jo aika panna piste?

Lisää pontta tällaiset pohdinnat saivat Mika Myllylän kuolemasta. Joidenkin arvioiden mukaan Myllylän elämän jyrkkään luisuun vaikutti se, että hänen ja muiden entisten huippuhiihtäjien tekemisiä kaiveltiin ja pidettiin julkisuudessa vuosikausia.

Näin saattaa olla. Täytyy kuitenkin muistaa, että oikeudenkäyntien sarjan aloittivat Räsänen ja eräät hiihtovaikuttajat STT:n julkaiseman uutisen vuoksi. Helsingin käräjäoikeuden ratkaisun mukaan Räsänen ja Vähäsöyrinki samalla syyllistyivät törkeään petokseen. Ei tällaisia asioita oikeusvaltiossa voi painaa villaisella.

Myllylä itse kertoi käyttäneensä epoa. Helsingin käräjäoikeus arvioi ratkaisussaan, että samaan syyllistyi myös Jari Isometsä. Suomen maastohiihtomenestystä rakennettiin 1990-luvulla kielletyillä keinoilla, se lienee jo vihdoin selvää useimmille.

Pelkkä dopingiin turvautuminen ei ole rikos. Lakia sen sijaan rikkoo, jos valehtelemalla hakee oikeusteitse vahingonkorvauksia tai todistajana valehtelee oikeudessa. Voimansa menettänyt ja liian varhain menehtynyt Myllylä uskalsi puhua myös totta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.