Piispanvaali ilman jännitteitä

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo sanoo toisaalla tässä lehdessä (s.32) julkaistavassa haastattelussa, että reilun viikon päästä maanantaina alkavassa kirkolliskokouksessa ei tällä kertaa ole päätettävänä kovin suuria asioita.

Se on totta. Kirkon tulevaisuuden kannalta kokous on eräänlainen välikokous.

Yksi tärkeä päätös asialistalla kuitenkin on: kokouksessa valitaan uusi hiippakuntapiispa.

Ortodoksisessa kirkossa ajatellaan, että piispat ovat saaneet valtuutuksensa katkeamattoman ketjun kautta alkukirkon apostoleilta ja lopulta itseltään Kristukselta. Siksi tiistaina 26.11. toimitettava vaali kaikkien piispanvaalien tapaan on tärkeä.

Arkkipiispa Leo sanoo ortodoksisen kirkon nettisivuilla, että hiippakuntapiispa on ortodoksisen perinteen mukaan ennen muuta valvoja. Piispa huolehtii siitä, että kristillinen elämä ja todistus tapahtuvat hänen hiippakuntansa seurakunnissa korinttilaiskirjeen sanoin ”arvokkaasti ja hyvässä järjestyksessä”.

Oulun hiippakunnan piispanvaaliin ei liity suurta jännitystä. Melko selvänä pidetään, että seuraava Oulun metropoliitta on Joensuun piispa Arseni, 56. Hän on hoitanut tehtävää väliaikaisesti metropoliitta Panteleimonin jäätyä eläkkeelle viime kesänä.

Jos apulaispiispa Arseni tehtävään valitaan, hän seuraa arkkipiispa Leon, Helsingin metropoliitta Ambrosiuksen ja Panteleimonin jalanjälkiä.

Leo valittiin apulaispiispaksi vuonna 1979. Hän siirtyi jo vuoden 1980 alussa toimintansa aloittaneen Oulun hiippakunnan ensimmäiseksi piispaksi. Apulaispiispan tehtävistä Ouluun siirtyivät aikanaan myös Ambrosius ja Panteleimon.

Suomen ortodoksisessa kirkossa piispat valitsee kirkolliskokous, eivät siis kunkin hiippakunnan teologit ja maallikkovalitsijat niin kuin luterilaisessa kirkossa.

Valamon luostarissa viikon kuluttua alkavassa kirkolliskokouksessa Oulun piispan valinnasta keskustellaan suljettujen ovien takana maanantaina. Voi olla, että keskustelussa nostetaan esiin useampia kuin yksi ehdokas.

Tavallisen kirkkorahvaan keskuudessa vaalista on puhuttu toistaiseksi melko vähän. Mahdollisina piispaehdokkaina on kuitenkin mainittu Arsenin ohella muun muassa Itä-Suomen yliopiston systemaattisen teologian ja patristiikan professori, pappismunkki Serafim sekä rovasti Jarmo Hakkarainen, joka hänkin opettaa teologiaa Itä-Suomen yliopistossa.

Muitakin nimiä saattaa nousta esiin, vaikka kanoniset määräykset rajoittavatkin joukkoa, josta piispa voi tulla. Ortodoksisessa kirkossa piispaksi voidaan valita munkki, selibaattilupauksen antanut tai leski. Lisäksi piispan on oltava mies.

Pappeus ei valintahetkellä ole ehdoton vaatimus. Piispaksi valittu on Suomessakin nopeassa tahdissa peräjälkeen vihitty munkiksi, diakoniksi, papiksi ja lopulta piispaksi.

Jos Oulun uusi piispa on Arseni, joudutaan pohtimaan apulaispiispan valintaa.

Itse virka on vanha. Vuonna 1955 apulaispiispaksi valittiin pappismunkki Paavali, josta viisi vuotta myöhemmin tuli arkkipiispa.

Apulaispiispan virka oli pitkään täyttämättä. Kun Suomen ortodoksinen kirkko 1970-luvun loppupuolilla ryhtyi tavoittelemaan täyttä hallinnollista itsenäisyyttä, autokefaliaa, virka taas täytettiin. Samalla perustettiin myös kolmas hiippakunta eli Oulun hiippakunta, koska autokefalinen kirkko tarvitsee enemmän kuin kaksi piispaa.

Itsenäisyyspyrkimyksiä ei ole haudattu. Siksi hiippakuntien määrä säilynee kolmena, vaikka väkimäärältään pienen Oulun hiippakunnan asemasta onkin keskusteltu. Mahdollista sen sijaan on, että apulaispiispan virkaa ei ainakaan heti täytetä. Taloudellisia paineita kohdistuu myös ortodoksiseen kirkkoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.