Piispanvaali koskettaa lähes puolta miljoonaa

Kuopion hiippakunnan piispa Wille Riekkinen jää eläkkeelle ensi keväänä. Vuodesta 1996 hiippakuntaa johtaneen Riekkisen työn arvioinnin paikka on vasta silloin. Jo nyt voi kuitenkin kirjoittaa, että Riekkinen on viidentoista vuoden aikana noussut yhdeksi näkyvimmistä nykypiispoista. Riekkisen tulkinnat luterilaisesta uskosta ovat ihastuttaneet, mutta myös vihastuttaneet. Haaleaksi Riekkistä ei voi moittia.

Kuopion hiippakunnan tuomiokapituli päättää piispanvaalin ehdokasasettelun ajankohdasta syyskuun alussa. Oikeus asettaa ehdokkaita on vähintään kymmenellä piispanvaalissa äänivaltaisella papilla tai maallikolla. Äänestämään pääsee vaalin ensimmäisellä kierroksella tammikuun viimeisenä päivänä 333 pappia ja 333 maallikkovalitsijaa. Jos yksikään ehdokkaista ei tuolloin saa yli puolta äänistä, järjestetään vaalin toinen kierros helmikuun 20. päivänä.

Aikaa vaalin ensimmäiseen kierrokseen on siis seitsemän ja puoli kuukautta. On selvää, että mahdollisista ehdokkaista keskustellaan jo vilkkaasti. Keskustelu ei suinkaan rajoitu ns. kirkollisiin piireihin, papistoon ja aktiivisimpiin maallikoihin, vaan uuden piispan valinta herättää laajempaa kiinnostusta. Kuopion piispa ei ole mikään mitätön paimen, sillä kaitsettavia on lähes puoli miljoonaa.

Sen vuoksi onkin kummallista, että eräät papit ovat närkästyneet Savon Sanomien sunnuntaisesta jutusta, jossa nostettiin esiin mahdollisten ehdokkaiden nimiä. Juttu perustuu Savon Sanomien toimittajien lähinnä Kuopion hiippakunnan pappien kanssa käymiin taustakeskusteluihin. Näitä nimiä keskusteluissa toimittajille tarjoiltiin.

Itsestään selvää on, että läheskään kaikkia jutussa mainittuja henkilöitä ei aseteta ehdolle, eivätkä he edes itse halua sitä. Yleensä piispanvaaleissa on vain muutamia ehdokkaita. Keskusteluissa on vielä esillä useita nimiä, mikä kertoo siitä, että itsestään selvää seuraajaehdokasta Riekkiselle ei ole.

Kuopion hiippakunnassakin asetelmat selkiytyvät syksyn aikana. Juuri nyt on kuitenkin se aika, jolloin avointa keskustelua pitäisi käydä. Sen luulisi palvelevan kaikkia piispanvaalista kiinnostuneita. Piispanvaalista kirjoittaminen ei suinkaan ole ennenaikaista, niin kuin on arvosteltu.

Piispanvaalissa on kysymys kirkollisista ja teologisista linjauksista, mutta ehdokkaiden persoonallisuudella ja sukupuolella on merkitystä. Osa valitsijoista haluaa Riekkisen jälkeen piispaksi perinteisemmän teologin, osa taas haluaa, että linja Kuopion hiippakunnassa ei muutu. Ensimmäinen naispiispa Suomeen on jo saatu, joten uuden Kuopion piispan sukupuoli tuskin enää näyttelee ratkaisevaa osaa, vaikka se joillekin yhä saattaa olla tärkein asia.

Sitä toivomme, että keskustelu vaalin alla olisi sivistynyttä ja asiallista. Loanheitto kuuluu kokonaan toisille areenoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.