Pikavipit kuriin

Nordea-pankin varakonsernijohtaja Markku Pohjola puuttui Savon Sanomien haastattelussa lauantaina tärkeään asiaan. Pohjola toivoi, että ns. pikavippitoiminnalle saataisiin lainsäädännön avulla nykyistä tiukemmat säännöt.

Pohjolan huoli on täysin aiheellinen. Suomen Asiakastiedon äskettäin julkistaman tilaston mukaan maksuhäiriöiden määrä kasvoi reilusti viime vuonna. Kokonaan maksuhäiriöiden kasvu ei luonnollisesti johdu helposti saatavista pikalainoista, mutta kokeneiden velkaneuvojien mielestä niillä on kuitenkin suuri merkitys.

Nopeasti ja esimerkiksi kännyköiden kautta ilman takuuta myönnettävät lainat saattavat joskus olla se viimeinen oljenkorsi, joka katkaisee jo ennestään suuren velkataakan kanssa painiskelevan selän ja ajaa hänet ahdinkoon. Pikalainoja otetaan myös hetken mielijohteesta ja vähällä harkinnalla. Pikalaina on helppo saada. Helppous ei ole ilmaista, sillä pikalainojen korko saattaa nousta huikeisiin lukemiin. Pahimmissa tapauksessa muutaman sadan euron lainan vuosikorko voi olla niin korkea, että voi puhua jo koronkiskonnasta.

Ongelma on toki huomattu jo ennen Pohjolan haastattelua. Oikeusministeriö asetti viime syksynä työryhmän miettimään keinoja, joilla pikavippitoimintaa voitaisiin paremmin valvoa ja säännellä. Työryhmällä on aikaa vuoden loppuun saakka.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.