Pikavipit ovat liian usein vaarallista tekohengitystä

Sanonnan mukaan jos jokin näyttää liian hyvälle, asiaa kannattaa katsoa tarkemmin. Lukuisat pikavippiyhtiöt ovat niin kannattavaa liiketoimintaa, ettei sellaisesta useimmilla toimialoilla voida edes uneksia. Niiden voitot nousevat helposti yli puoleen liikevaihdosta. Monet pikavippiyhtiöt ovat tehneet omistajistaan pikavauhtia miljonäärejä.

Kolikon toinen puoli on karumpi. Helposti netistä saatavia pikavippejä pikaistuksissaan ottavat henkilöt, joilla ei niihin olisi varaa. Pikavippien korot ovat huimat, ja niillä velkaantuneet ihmiset yrittävät pönkittää joko ymmärtämättömyyttään talouttaan tai viimeiseen asti välttää maksuhäiriömerkintöjä. Pienetkin summat saattavat kasvaa käytettävissä oleviin tuloihin kohtuuttomiksi.

Kun korttitalo romahtaa ja velat paisuvat, edessä saattaa olla vuosien mittainen velkavyyhden selvittely. Pohjimmiltaan kysymyksenasettelu on moraalinen, koska pikavippiyhtiöiden toiminnan luonteeseen kuuluu tietty määrä luottotappiota. Kotitaloudet tunnetaan kuitenkin Suomessa erittäin tunnollisina lainojensa takaisinmaksajina.

Pikavippiyhtiöiden omistajat luonnollisesti puolustavat toimintaansa ja näkevät sille markkinaraon. Kodinkone hajoaa, ulkomaan lomalle pitää päästä tai tulee ennakoimaton muutos elämäntilanteeseen.

Nykyisenkaltaisen pikavippitoiminnan perusteluista voidaan olla montaa mieltä.

Esimerkiksi Kuopiossa koulunsa käynyt Ferratumin Jorma Jokela vertaa pikavippausta desilitran ostamiseen maitoa huoltoasemalta yöllä. Maito maksaa enemmän yöllä kuin päivällä. Logiikka on hänen mukaan sama pikalainoissa (Helsingin Sanomat 12.8.2018).

Vertaus on yliolkainen ja nilkuttaa pahasti. Tuskinpa desilitra maitoa sotkee kenenkään taloudenpitoa. Ilman kunnollista kontrollia yön tunteina otettu pikavippi voi sen tehdä vuosiksi.

Paras tapa saada tolkkua pikavippien riskienhallintaan on luonnollisesti lisätä pikavippiyhtiöiden vastuuta myönnetyistä luotoista.

Se edellyttää yhtiöiden toimintatavan mullistamista. Sen sijaan että yhtiöiden liiketoimintariski on tällä hetkellä olematon, niiden täytyy ottaa aitoa vastuuta asiakkaistaan. Keinoja on. Markkinoinnin neutralisointi, asiakkaan maksukyvyn analysointi sekä esimerkiksi se, että velkojen vanhentumisaikoja lyhennetään lisättynä siihen, että suuremmillekin pikavipeille asetetaan korkokatto kuten tällä hetkellä kaavaillaan.

Velat pitää lähtökohtaisesti tietysti maksaa takaisin, mutta nykytilanteessa hulppeita voittoja käärivät pikavippiyhtiöt siirtävät heti rahansiirtojen jälkeen vastuun asiakkaalle. Asetelma on yksipuolinen, ja luotottajan vastuu korostaminen nykykäytäntöön on perusteltua.

Suomi on hyvinvointivaltio, jossa tulonsiirroilla pidetään huolta heikoimmissa asemassa olevista. Yhteiskuntaan ei pidä rakentaa järjestelmiä, joissa on uhkana heikossa taloudellisessa tilanteessa olevien ahdingon syveneminen ja pitkittyminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.