Pikavipit pitäisi kieltää

Kulutusluottojen ja pikavippien määrät ovat kasvaneet kovaa vauhtia (Helsingin Sanomat 28.4.). Viime vuonna käräjäoikeuksissa käsiteltiin edellisvuoteen verrattuna lähes kaksinkertainen määrä erilaisia velka- ja saamistapauksia. Tapauksia oli yli 113 000, ja se on enemmän kuin kertaakaan yli 20 vuoteen.

Kaiken takana on useiden vuosien kulutusluottobuumi. Ihmisten kulutuskäyttäytyminen on muuttunut entistä aggressiivisemmaksi. Rahanpuutteessa turvaudutaan esimerkiksi pikavippeihin, jotka ovat osa kulutusluotoista.

Ihmisille tarjotaan helppoa rahaa luotollisten korttien muodossa. Myös pikavippejä markkinoidaan näyttävästi.

Niin luotollisten korttien ja vippitarjousten ehdoissa mainitaan luoton korko, mutta niin pienellä, ettei se satu hevillä kuluttajan silmiin. Vakuudettomien kulutusluottojen vuosikorot nousevat korkeimmillaan yli 30 prosenttiin. Useimmiten ne ovat 20 prosentin molemmin puolin. Pikaluottojen todellinen vuosikorko voi olla satoja prosentteja.

Jokaisen ihmisen pitäisi tietää, ettei helppoa rahaa ole olemassakaan. Pikavippeihin ei kenenkään pitäisi sortua, mutta rahan saannin helppous houkuttelee monia. Kylmä totuus tulee eteen, kun maksun hetki koittaa. Onnetonta on, että pikavippiviidakkoon sortuvat usein nuoret aikuiset. He voivat pahimmassa tapauksessa joutua elinikäiseen velkakierteeseen.

Suomessa on jo yli 60 pikavippiyhtiötä. Niiden toimintaa on julkisuudessa arvosteltu paljon. Uusimpien tilastojen valossa valtiovallan tulisi puuttua niiden luotonanto- ja korkopolitiikkaan kovalla kädellä. Pikavipit tulisi kieltää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.