Pikkujoulut palaavat astetta siistimpinä

Kuopiolaisen naisten alusvaateliikkeen Lady Royalin yrittäjä Leea Kuoppa on kehittänyt pikkuhousuindeksin, jonka mukaan talouden nousukausi näkyy alusvaateostosten laadussa. Rinnalle voi tähän aikaan vuodesta nostaa pikkujouluindeksin, joka niin ikään heijastaa suhdannetta luotettavasti.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan pikkujoulujen määrä kasvaa tänä vuonna edellisestä, joka oli jo aikaisempaa parempi. Nousukaudella yritykset satsaavat Lapin mukaan taas lisää henkilöstöön (SS 30.10.).

Sesongin illanvietot eivät palaa kaikkialla entisenlaisina. Sekä Lappi että ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjät arvioivat, että alkoholilla läträys on kautta linjan vähentynyt. Henkilöstöjuhlissa voidaan keskittyä hyvään ruokaan ja kivaan yhdessä tekemiseen. Jos kilistelläänkin, niin pääasiassa miedoilla juomilla ja muutenkin maltillisesti.

Pikkujouluissa näkyy laajempi kulttuurin murros, jonka myötä kännäämistä on alettu pitää yleisesti reppanamaisena käytöksenä. Muutoksesta kielivät myös alkoholin myynti- ja käyttötilastot. Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan suomalaisten alkoholinkäyttö on vähentynyt kymmenessä vuodessa 15 prosenttia. Sekä paljon että vähän juovat ovat vähentäneet kulutustaan. Nuoret näyttävät mallia, sillä humaltuminen on laskenut eniten 15–29-vuotiailla.

Sivistyneissä työyhteisöissä ei ainakaan kannusteta juopotteluun. Tilaisuudet on hyvä järjestää joustavasti siten, että niistä voi myös poistua hyvillä mielin viettämään omaa tai perheen aikaa. Eri elämäntilanteiden huomioiminen on paikallaan myös juhlimisessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.