Pimeä aika kaipaa loistetta

Marraskuun alku toi kaamoksen, jota matalapaineiden paksu pilvimatto entisestään syventää. Päivän valoisa aika on lyhentynyt kahdeksaan tuntiin. Niin kauan kuin luonto pysyy lumettomana, pimeys tuntuu käsinkosketeltavan syvältä.

Pyhäinpäivän aikaan pihoille ja ikkunoihin alkoi ilmestyä paperitähtiä, valonauhoja ja -kransseja. Monia ne ärsyttävät, sillä valokoristeet on meillä vanhastaan liitetty jouluun, eikä etuilua katsota hyvällä. Jouluaattoon on sentään vielä seitsemän viikkoa.

Suomalaisuuden Liitto on puolestaan hermostunut siitä, että ulkovalosarjoja viritetään myös lipputankoihin (Savon Sanomat 15.10.). Liiton mukaan lipputanko on pelkästään liputusta varten.

Vuoden pimeimpinä viikkoina voisi suomalaisilta toivoa suopeutta toistensa sytyttämiä valoja kohtaan. Ulkovalojen ja ikkunoilla loistavien sähkökynttilöiden tarkoitus on tuskin tuottaa kenellekään pahaa mieltä.

Led-valojen käyttö on myös energiataloudellisesti siedettävän hintaista, erityisesti jos ulkovalot ajastaa sammumaan keskipäiväksi ja -yöksi.

Valosarjojen runsaus todistaa, että niitä tarvitaan. Jouluvalojen sijaan voisimmekin puhua talvi- tai kaamosvaloista. Ne sammuvat huomaamatta, kunhan kevätpuolen aurinkoiset päivät taas saapuvat.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.