Pimitettyä tietoa?

Miljoonien amerikkalaisten ja monien suomalaistenkin käyttämät masennuslääkkeet saattavat tehota vain hyvin vakavaan masennukseen, mutta eivät lievempiin masennustiloihin (HS 8.1.) Tiedot perustuvat amerikkalaisen The Journal of the American Medical Association -julkaisun analyysiin. Masennuslääkkeiden hyödyt kasvavat lumelääkkeisiin verrattuna mitä vakavampia depression oireet ovat, mutta saattavat olla vähäiset tai olemattomat, kun kyse on lievistä tai kohtalaisista oireista.

The New York Times -lehti väittää, että uusimpia tutkimustuloksia on tietoisesti peitelty. Samaan aikaan masennuslääkkeiden suosio on kasvanut voimakkaasti. Masennuslääkkeiden käyttäjien määrä nousi USA:ssa 13 miljoonasta vuonna 1996 noin 27 miljoonaan vuonna 2005. Suomessa kyseisistä lääkkeistä sai Kela-korvauksia vuonna 2008 yli 408 000 ihmistä ja vuonna 2005 heitä oli reilut 328 000.

Uusimman analyysin valossa herää kysymys, salaavatko lääketehtaat tietoa, joka on niiden myyntitoiminnan kannalta epäedullista. Miljoonat ihmiset maailmalla ovat jääneet lääkekoukkuun. Masennus- ja mielialalääkkeistä voi olla vaikea päästä eroon. On hirvittävää, jos lääketeollisuus voitontavoittelussaan leikkii ihmisen terveydellä.

Amerikasta kantautuneet tiedot ovat mielenkiintoisia. Kun masennuslääkkeiden käyttö on kasvanut Suomessakin rivakasti, lääkemyyntiä ja -teollisuutta valvovien viranomaisten tulisi selvittää asiantila. Syövätkö potilaat lääkkeitä, joista heille ei ole mitään hyötyä? Myös lääkärien tulisi pohtia, miksi masennuslääkkeiden käyttö on kasvanut. Onko kynnys lääkkeiden määräämiseen liian matala? Mitä muuta hoitoa potilaalle voisi antaa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suuri ihme liikuttaa

Ruokahävikin torjunta on asennekysymys

Turkki-mielenosoitusten taustat on syytä selvittää

Menestyksen ja kasvun eväät

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.