Pimitettyä tietoa?

Miljoonien amerikkalaisten ja monien suomalaistenkin käyttämät masennuslääkkeet saattavat tehota vain hyvin vakavaan masennukseen, mutta eivät lievempiin masennustiloihin (HS 8.1.) Tiedot perustuvat amerikkalaisen The Journal of the American Medical Association -julkaisun analyysiin. Masennuslääkkeiden hyödyt kasvavat lumelääkkeisiin verrattuna mitä vakavampia depression oireet ovat, mutta saattavat olla vähäiset tai olemattomat, kun kyse on lievistä tai kohtalaisista oireista.

The New York Times -lehti väittää, että uusimpia tutkimustuloksia on tietoisesti peitelty. Samaan aikaan masennuslääkkeiden suosio on kasvanut voimakkaasti. Masennuslääkkeiden käyttäjien määrä nousi USA:ssa 13 miljoonasta vuonna 1996 noin 27 miljoonaan vuonna 2005. Suomessa kyseisistä lääkkeistä sai Kela-korvauksia vuonna 2008 yli 408 000 ihmistä ja vuonna 2005 heitä oli reilut 328 000.

Uusimman analyysin valossa herää kysymys, salaavatko lääketehtaat tietoa, joka on niiden myyntitoiminnan kannalta epäedullista. Miljoonat ihmiset maailmalla ovat jääneet lääkekoukkuun. Masennus- ja mielialalääkkeistä voi olla vaikea päästä eroon. On hirvittävää, jos lääketeollisuus voitontavoittelussaan leikkii ihmisen terveydellä.

Amerikasta kantautuneet tiedot ovat mielenkiintoisia. Kun masennuslääkkeiden käyttö on kasvanut Suomessakin rivakasti, lääkemyyntiä ja -teollisuutta valvovien viranomaisten tulisi selvittää asiantila. Syövätkö potilaat lääkkeitä, joista heille ei ole mitään hyötyä? Myös lääkärien tulisi pohtia, miksi masennuslääkkeiden käyttö on kasvanut. Onko kynnys lääkkeiden määräämiseen liian matala? Mitä muuta hoitoa potilaalle voisi antaa?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.