Pinnan alla kuohuu

Suomalaisissa vankiloissa menee näennäisesti hyvin, mutta pinnan alla kuohuu. Nämä johtopäätökset voi vetää Rikosseuraamusviraston (Rise) julkaisemasta haastattelututkimuksesta "Suomalaisten vankiloiden turvallisuus". Siinä haastateltiin 27:ää Vankeinhoitolaitoksen virkamiestä ja kuutta vankia.

Tutkimuksen tekijä, erikoistutkin Mika Junninen arvioi, että mellakat lisääntyvät suomalaisvankiloissa. Järjestäytyneen rikollisuuden jengiläiset ovat turvallisuusriski. Huumeiden salakuljetusyritykset ovat arkipäivää. Vankilat ovat osittain vanhanaikaisia ja huonokuntoisia. Niissä on henkilökuntapulaa ja valtion tuottavuusohjelman myötä väki vähenee edelleen.

Rikosseuraamusvirasto on pystynyt osittain poistamaan uhkatekijöitä. Esimerkiksi Riihimäellä ja Turussa vankilat on osastoitu niin, että vaikein vankiaines on voitu erottaa muista vangeista. Näin laitosten turvallisuustaso on noussut. Osastoinnilla tarkoitetaan, että vanki sijoitetaan muutaman henkilön osastolle. Optimikoko on 10-15 vankia, ongelmallisimmissa tapauksissa henkilömäärä voi olla 3-5. Osastointi on yksi tehokkaimpia tapoja kitkeä häiriökäyttäytymistä, mutta se tulee kalliiksi.

Vaikka vankien määrässä ei ole dramaattista kasvua, erittäin suuri uhkakuva on vankiaines. Vankiloihin tulee yhä enemmän "kingejä", jotka pyrkivät hallitsemaan muiden vankien arkea luomalla pelon ilmapiirin. Rise ei pysty tuhoamaan rikollisten omaa johtojärjestelmää, ellei kiven sisään saada lisää vartijoita ja muuta henkilökuntaa.

Vankiloiden tulisi olla sellaisessa kunnossa, että ne tarjoavat asiakkailleen ja henkilökunnalle ihmisarvoiset sekä turvalliset tilat. Viime vuosina rakennetut vankilamme kestävät kansainvälisen vertailun. Valitettavasti meillä on kuitenkin liikaa huonokuntoisia vankiloita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.