Pinnan alla muhii

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) pohti jälleen tiistaina Kuopiossa asuntolainojen korkojen verovähennysoikeuden kohtaloa. Vapavuori arveli, että vähennysoikeuteen puututaan jollakin tavalla jo ensi vuoden huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen yhtenä keinona tasapainottaa valtiontaloutta.

Samasta asiasta Vapaavuori puhui jo viime keväänä. Korkojen verovähennysoikeutta pohditaankin hänen asettamassaan asuntopoliittisessa työryhmässä, jota johtaa Esa Swanljung. Väistämättä vähennysoikeus on esillä myös Martti Hetemäen johtamassa valtiovarainministeriön verotyöryhmässä.

Vähennysoikeudella on valtiontaloudellista merkitystä varsinkin jos korot jatkavat nousuaan, niin kuin ennustettu. Viime vuonna yhteiskunnan tuki asuntovelallisille oli 540 miljoonaa euroa, mutta vuonna 2008 peräti 830 miljoonaa euroa. Liki 300 miljoonan euron ero johtuu siitä, että korot olivat toissa vuonna selvästi korkeammalla tasolla.

Selvää kuitenkin on, että mitään radikaalia ja nopeaa muutosta ei uusikaan hallitus uskalla tehdä. Verovähennysoikeus hyödyttää tällä hetkellä noin 700 kotitalouden elämää. Sen poistaminen ei olisi poliittisesti mahdollista.

Yhtä selvää kuitenkin on, että vähennysoikeus ruokkii asuntojen hintojen nousua. Joidenkin laskelmien mukaan se hyödyttää enemmän rakennusteollisuutta kuin asuntovelallisia.

Järkevää olisikin kiihkotta pohtia mahdollisuutta pienentää verovähennysoikeutta asteittain. Yhteiskunnan tukea omistusasunnon hankkimiseen voisi nykyistä enemmän kohdentaa ensiasunnon ostajille ja lapsiperheille, jotka tarvitsevat suurempaa asuntoa.

Ehkä esityksiä saadaan jo joulukuussa, jolloin Hetemäen verotyöryhmä jättää loppuraporttinsa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.