Pinnan alla muhii

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) pohti jälleen tiistaina Kuopiossa asuntolainojen korkojen verovähennysoikeuden kohtaloa. Vapavuori arveli, että vähennysoikeuteen puututaan jollakin tavalla jo ensi vuoden huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen yhtenä keinona tasapainottaa valtiontaloutta.

Samasta asiasta Vapaavuori puhui jo viime keväänä. Korkojen verovähennysoikeutta pohditaankin hänen asettamassaan asuntopoliittisessa työryhmässä, jota johtaa Esa Swanljung. Väistämättä vähennysoikeus on esillä myös Martti Hetemäen johtamassa valtiovarainministeriön verotyöryhmässä.

Vähennysoikeudella on valtiontaloudellista merkitystä varsinkin jos korot jatkavat nousuaan, niin kuin ennustettu. Viime vuonna yhteiskunnan tuki asuntovelallisille oli 540 miljoonaa euroa, mutta vuonna 2008 peräti 830 miljoonaa euroa. Liki 300 miljoonan euron ero johtuu siitä, että korot olivat toissa vuonna selvästi korkeammalla tasolla.

Selvää kuitenkin on, että mitään radikaalia ja nopeaa muutosta ei uusikaan hallitus uskalla tehdä. Verovähennysoikeus hyödyttää tällä hetkellä noin 700 kotitalouden elämää. Sen poistaminen ei olisi poliittisesti mahdollista.

Yhtä selvää kuitenkin on, että vähennysoikeus ruokkii asuntojen hintojen nousua. Joidenkin laskelmien mukaan se hyödyttää enemmän rakennusteollisuutta kuin asuntovelallisia.

Järkevää olisikin kiihkotta pohtia mahdollisuutta pienentää verovähennysoikeutta asteittain. Yhteiskunnan tukea omistusasunnon hankkimiseen voisi nykyistä enemmän kohdentaa ensiasunnon ostajille ja lapsiperheille, jotka tarvitsevat suurempaa asuntoa.

Ehkä esityksiä saadaan jo joulukuussa, jolloin Hetemäen verotyöryhmä jättää loppuraporttinsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.