Pirullinen kierre Välimerellä

Vuosikausiin pahin siirtolaisten hukkumisonnettomuus sunnuntain vastaisena yönä päätti ennestään sysimustan viikon Välimerellä. Jopa 700 ihmisen hukkuminen kalastusveneen kaaduttua kertoo siirtolaisten sietämättömästä tilanteesta Afrikan ja Euroopan välissä. Aiemmin samalla viikolla oli hukkunut 450 henkeä.

Viime viikolla mereltä pelastettiin 13 500 luvatonta siirtolaista. Italian ja Maltan laivastojen meripelastajat työskentelevät kapasiteettinsa ylärajoilla.

Murhaavaan yhtälöön ei ole helppoja ratkaisuja. Vastakkain on potentiaalisesti rajaton siirtolaisvirta Eurooppaan ja Euroopan kyky ottaa maahanmuuttajia hallitusti vastaan. Väkijoukkoja työntää liikkeelle Afrikan huono ihmisoikeustilanne ja toivo paremmasta elämästä. Ihmissalakuljetusta pyörittävät rikollisjärjestöt käyttävät inhimillistä hätää häikäilemättömästi hyväkseen. Rikollisille on samantekevää, selviävätkö maksaneet asiakkaat Välimeren ylityksestä.

Siirtolaisten auttaminen ja suuronnettomuuksien ehkäisy vaativat lukuisten eri toimien yhdistelmää. Euroopan unionin on kaikin keinoin painostettava Pohjois-Afrikan maita puuttumaan ihmiskauppaan. Ihmisuhrien välttäminen edellyttää EU:n rajavalvontaan kiireellisesti riittävää resursointia. Lisäksi on edistettävä laillisia väyliä maahanmuutolle Eurooppaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Valoa!

Järki päässä uuteenvuoteen

Uudistus tyhjensi maaseudun takseista

Turha taistelu on voitettu ja sota sen kun jatkuu

Tutkinnot nurkkaan

Omistamista syytä vähentää

Myös opettajien kiusaamiseen puututtava heti

Kestävyysvaje on yhä ankarampi uhka

Ukraina ortodoksian riitakapulana

Suomalainen kompastuu merkkiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.