Pirullinen kierre Välimerellä

Vuosikausiin pahin siirtolaisten hukkumisonnettomuus sunnuntain vastaisena yönä päätti ennestään sysimustan viikon Välimerellä. Jopa 700 ihmisen hukkuminen kalastusveneen kaaduttua kertoo siirtolaisten sietämättömästä tilanteesta Afrikan ja Euroopan välissä. Aiemmin samalla viikolla oli hukkunut 450 henkeä.

Viime viikolla mereltä pelastettiin 13 500 luvatonta siirtolaista. Italian ja Maltan laivastojen meripelastajat työskentelevät kapasiteettinsa ylärajoilla.

Murhaavaan yhtälöön ei ole helppoja ratkaisuja. Vastakkain on potentiaalisesti rajaton siirtolaisvirta Eurooppaan ja Euroopan kyky ottaa maahanmuuttajia hallitusti vastaan. Väkijoukkoja työntää liikkeelle Afrikan huono ihmisoikeustilanne ja toivo paremmasta elämästä. Ihmissalakuljetusta pyörittävät rikollisjärjestöt käyttävät inhimillistä hätää häikäilemättömästi hyväkseen. Rikollisille on samantekevää, selviävätkö maksaneet asiakkaat Välimeren ylityksestä.

Siirtolaisten auttaminen ja suuronnettomuuksien ehkäisy vaativat lukuisten eri toimien yhdistelmää. Euroopan unionin on kaikin keinoin painostettava Pohjois-Afrikan maita puuttumaan ihmiskauppaan. Ihmisuhrien välttäminen edellyttää EU:n rajavalvontaan kiireellisesti riittävää resursointia. Lisäksi on edistettävä laillisia väyliä maahanmuutolle Eurooppaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Pitäisi muistaa kiittää

Kaikki ei ollut huonommin

Kannabiksen vaikutuksia on viisasta varoa

Kuopion 200-vuotiasta toria on aihetta juhlia joukolla

Millaista on kunniallinen maskuliinisuus?

Miksi on hyvä kysymys

Lapset ja vanhukset pitäisi säästää poliittisilta lakoilta

Kysymys kesä- ja talviajasta jakaa kansaa

Runoilijan synttärit

Joko sinäkin kaketat?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.