Pisteet iloisesti kotiin

Suomen yliopistojen ulkomaalaisten opiskelijoiden keskuudessa tehty kysely oli mukavaa luettavaa Itä-Suomen yliopistolle: paremmat opettajat ja parempaa tutkimusta kuin missään muualla maassa. Mitään häpeämistä ei ole myöskään oppimistuloksissa, vaikka niissä jäätiinkin kakkossijalle.

Itä-Suomen yliopistossa ollaan vasta sisäänajovaiheessa Kuopion ja Joensuun yliopistojen fuusioitumisen jälkeen. Siihen katsoen kansainvälisen opiskelijabarometrin tulokset ovat suorastaan erinomaisia.

Menestys ei synny hetkessä ja tyhjästä. Barometrin lukemat kertovat, että sekä Kuopiossa ja Joensuussa on tehty pitkään hyvää työtä niin tutkimuksen kuin opetuksenkin hyväksi. Vaikka yliopistot olivat suhteelliset pieniä, niissä tavoitteet olivat kansainväliset.

Ulkomaalaisten opiskelijoiden tyytyväisyys Itä-Suomen yliopistoon kertoo, että fuusioon väistämättä liittyneet sisäiset ongelmat ovat ratkenneet tai ratkeamassa.

Tutkijayhteisöissä elää terve epäily kaikkea kohtaan, joten myös kahden maakunnallisen yliopiston yhteensovittaminen herätti niiden henkilökunnassa monenlaisia mietteitä. Joensuussa fuusiota arvioitiin ainakin julkisuudessa enemmän kuin Kuopiossa, vaikka omat sisäiset ristiriitansa on ollut myös Savilahden kampuksella.

Kahden kampuksen erot johtunevat yliopistojen erilaisesta suuntautumisesta. Lääketieteisiin painottuneessa Kuopiossa on totuttu hankkimaan ulkopuolista rahoitusta kautta aikain, koska juuri lääketieteisiin tuota vierasta rahaa on saatavissa runsaasti. Humanistiseen tutkimukseen on paljon vaikeampi löytää sponsoreita, joten Joensuussa on ollut paljolti riippuvainen yhteiskunnan tuesta.

Kuopion ja Joensuun yhdistämisellä pyrittiin luomaan kansainvälisesti vahva yliopisto Itä-Suomeen. Hyvä kello kauas kuuluu... Kansainvälisen opiskelijabarometrin iloisten loppulukemien myötä Itä-Suomen yliopisto voi toivoa myös itse, että se saa ulkomaalaisista opiskelijoista "parasta päältä" koulutettavakseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.