Pitää olla tarkkana

Lähestyvien eduskuntavaalien alla etujärjestöt teettävät mielipidekyselyitä siitä, miten kansalaiset suhtautuvat mitä erilaisimpiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Tutkimusten yksi tavoite on hakea painoa järjestöjen asettamille tavoitteille. Keskiviikkona oman tutkimuksensa julkisti maan suurin palkansaajakeskusjärjestö eli SAK.

Tutkimuksessa keskityttiin SAK:n vaalikampanjan pääteemoihin, joista yksi on talouspolitiikka. SAK:n tavoitteena on, että julkista taloutta tasapainotetaan oikeudenmukaisella tavalla. Järjestön mielestä verotuloja on nostettava, mutta siten, että verotuksen progressio säilyy tai kasvaa.

TNS Gallup Oy:n tekemässä tutkimuksessa kansalaisille esitettiin seuraava väite: Verotuksen on määräydyttävä nykyisestä enemmän veronmaksukyvyn mukaan. Täysin tai jokseenkin samaa mieltä oli peräti 86 prosenttia vastaajista.

Me emme kuitenkaan voi tietää, mitä vastaajilla tarkkaan ottaen on ollut mielessä. Kuinka suuri osa haluaa korottaa pääomaveroprosenttia? Haluaako joku osa vastaajista kiristää tuloverotuksen progressiota? Kuinka monet vastustavat arvonlisäverotuksen kiristämistä? Pitäisikö energia- tai haittaveroja laskea?

Tutkimuksen pohjalta onkin täysin mahdoton tehdä johtopäätöksiä siitä, mitä verotukselle pitäisi konkreettisesti tehdä. Se tosin lienee selvää, että enemmistö kansasta haluaa jollakin tavalla kiristää hyvätuloisten verotusta. Miten hyvätuloisten? Kaikkein rikkaimpienko? Millä tavalla?

Samanlaisia löysiä tutkimuksia ovat teettäneet SAK:n lisäksi eräät muutkin etujärjestöt. Tutkimuksia tulkitessa on hyvä olla tarkkana. Vastaukset ja varsinkin kysymykset kannattaa eritellä huolellisesti. Joukosta löytyy tutkimuksia, jotka ovat päältä kauniita, mutta sisältä onnettoman onttoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.