Pitäjäraadit tukevat hienosti kuntademokratiaa

Moni Kuopion kaupungin luottamushenkilö sai viime syksynä omakohtaisesti tutustua pitäjäraatien toimintaan, kun he joutuivat tai pääsivät voimakkaan, tunteikkaan ja lujasti perustellun vaikuttamisen kohteeksi. Pitäjäraadit puolustivat Kuopion koillisen alueen kouluverkon säilyttämistä nykyisellään – ja voittivat, sillä joulukuussa kasvun ja oppimisen lautakunta asettui äänestyksen jälkeen pitäjäraatien ilmaisemalle kannalle.

Pitäjäraadit perustettiin edistämään juuri lähidemokratiaa uuden kuntalain patistelemana. Riistavedellä, Vehmersalmella, Karttulassa, Nilsiässä, Maaningalla ja Juankoskella pitäjäraateihin suhtauduttiin alkuun hieman samaan tapaan vähätellen kuin kuntavaaleihinkin. On ollut sellaista fiilistä, ettei voi vaikuttaa. Siinä mielessä koulukiistelyn lopputulos oli pitäjäraatien voitto (Savon Sanomat 26.3.).

Pitäjäraadeissa raatilaiset katsovat asioita paikallisen asukkaan silmin. He ovat kokemusasiantuntijoita, jotka tietävät tarkalleen, miten joku kaupungin päätös tai määräys vaikuttaa kuntalaisen arkeen hieman syrjemmällä. Kuntapäättäjät ovat viisaita, kun he kuuntelevat raatilaisia ja ottavat heidän huolensa, ideansa ja kehitysajatuksensa todesta ja vievät niitä eteenpäin. Pitäjäraadit asettavat vastaansanomattomalla tavalla kuntalaisen keskiöön. Ilman raateja liitoskunnissa saattaisi vahvistua käsitys, että kuntalaiset ovat olemassa kuntaa varten eikä päinvastoin.

Pitäjäraadit saattavat vielä osoittautua todelliseksi vastaiskuksi vaalilaiskuudelle, koska ne osoittavat yhteistyöllä ja yksituumaisuudella olevan todellista merkitystä. Osallistumalla voi oikeasti vaikuttaa – ja äänestämällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoitoalan vetovoimaaon pakko parantaa

Lisää, lisää on liian helppo vastaus

Lisää, lisää

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.