Pitkä matka kotoa Syyriasta

Neljättä vuotta jatkuvan Syyrian sisällissodan liepeet tuntuvat Suomessakin. Riihimäellä tuhotaan kemiallisia aseita, eri puolilta maata sotaan lähtee vapaaehtoisia taistelijoita, ja Kuopioon odotetaan maanantaina ensimmäisiä kiintiöpakolaisia.

Ryhmän nuoret lapsiperheet, yhteensä 26 ihmistä, tulevat Savoon Jordanian Ammanista. Heidät on valittu yhdessä YK:n pakolaisjärjestön kanssa kaikkein eniten apua tarvitsevien joukosta.

Pakolaisperheillä on takanaan pitkä vaellus ja tuskallinen odottelu epävarmoissa oloissa. Tällä hetkellä näyttää, ettei omaan kotiin ole aikoihin paluuta.

Kuopioon tulee tänä vuonna yhteensä 80 Syyrian pakolaista. Koko Suomeen syyrialaisia kiintiöpakolaisia otetaan 495. Luku saa oikeat mittasuhteet, kun vertaa sitä kaikkien Syyrian pakolaisten määrään. Heitä on naapurimaissa jo lähes kolme miljoonaa ja maan sisällä yli seitsemän miljoonaa.

Sisällissodassa kuolleiden tarkkaa määrää ei kukaan tiedä, mutta YK:n arvion mukaan luku on yli 200 000. Menehtyneistä ainakin 10 000 on lapsia.

Kuopiossa pakolaisia odottaa koti ja kotoutuminen, lapsilla koulu ja aikuisilla kielen ja yhteiskunnan pelisääntöjen opiskelu. Ulkoisesti heillä on rauha, mutta sisäistä rauhaa pakolainen tuskin saa, ennen kuin sota on ohi ja omaisten kohtalosta selvyys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Virheeni tekevät minusta minut – "10,000 tapaa, jotka eivät toimi"

Kuopion keskustan ilme kirkastuu nopeasti

Lääkäreillä pitää olla velvoitteet julkiselle puolelle

Videot ovat tulleet jäädäkseen

Lobbarirekisteri lisää median vastuuta

Koleus kurittaa liiketoimia ja siihen on sopeuduttava

Kolmikannan tehoja mitataan nyt numeroilla

Mylläri Menocchion maailmankuva

Keskustan tilanne on vakava

Taloustaidosta ei ole omaksi oppiaineeksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.