Pitkä matka oikeusvaltioon

Kenenkään ei pidä riemuita, jos rikollisjärjestöt - mafiat - ottavat hengiltä toistensa jäseniä. Vaikka rikollisia kuolee, niin järjestelmä säilyy ja jatkaa laitonta toimintaansa. Oikeusvaltiosta voidaan puhua vasta sen jälkeen, kun maassa ei ole omien lakiensa mukaan toimivia mafioita, vaan kaikki kansalaiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Laillisuutta puolustavien toisinajattelijoiden ja ihmisoikeusaktivistien murhat koskettavat syvältä myös ulkopuolisia. Natalia Estemirova siepattiin Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissa ja löydettiin pian sen jälkeen tapettuna. Länsimaiseen elämänmuotoon olennaiseesti kuuluvat kansalaisvapaudet - vapaus, veljeys ja tasa-arvo - ovat juurtuneet niin syvälle ihmisten mieliin, että jokainen uusi veriteko kouraisee kipeästi sielusta.

Venäjällä surmattiin viime viikolla jo kolmas ihmisoikeuksien puolustaja, Tshetshenian julmia laittomuuksia tutkinut naapurimaasta Etelä-Ingushiasta. Jo aiemmin tänä vuonna oli otettu yhtä lailla hengiltä tshetshenien asioita selvittäneet asianajaja Stanislav Markelov ja riippumattoman Novaja Gazeta -lehden toimittaja Anastasia Baburova.

Baburova koki näin saman kohtalon kuin toimittajatoverinsa Anna Politkovskaja häntä ennen. Politkovskajan häikäilemätön murha hänen kotiovellaan herätti syvän tuohtumuksen aallon maailmalla, mutta sitä seuranneet tutkimukset ja oikeudenkäynnit ovat olleet Venäjän ulkopuolelta katsottuna puhdasta farssia.

Natalia Estemirovan surmaajista ei ole tietenkään vielä mitään selkeää tietoa. Venäjän ihmisoikeusjärjestö Memorial on syyttänyt veriteosta Tshetshenian kovaotteista presidenttiä Ramzan Kadyrovia, joka ei ole tietävinäänkään murhasta. Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on lausunut surunvalittelunsa Estemirovan omaisille, mutta asettunut samalla puolustamaan Moskovalle uskollista Kadyrovia. Medvedevin mukaan teko oli "provokaatio" ja syytökset Kadyrovia kohtaan "alkukantaisia".

Edeltäjänsä Vladimir Putinin rinnalla Medvedev vaikuttaa hieman inhimillisemmältä, sillä Putinhan ei aikanaan ilmaissut mitään säälin tunteita tapettua Anna Politkovskajaa kohtaan. Jos Medvedev haluaa tosissaan luoda maastaan oikeusvaltion, kuten hän on luvannut, niin nyt hänellä olisi siihen taas kerran näytön paikka: Estemirovan murha on selvitettävä nopeasti ja rehellisesti eikä kätkettävä totuutta näennäistutkimusten ja -oikeudenkäyntien alle.

Suomi on Suomi ja Venäjä Venäjä. Estemirovan murha koskettaa kuitenkin meitä hyvin läheltä, sillä Euroopan unionissa ihmisoikeuksien puolustaminen on jätetty nimenomaan meidän vastuullemme, kun vihreiden Heidi Hautala johtaa EU-parlamentin ihmisoikeusvaliokuntaa

Hautala onkin tuominnut rohkeasti Estemirovan tappamisen. Olisi mieltäylentävää, jos myös Suomen korkein valtiojohto muistuttaisi Venäjää oikeusvaltion periaatteista. Ihmisoikeuksista puhuttaessa vaikeneminen ei ole kultaa, vaan vastuun pakoilua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.