Pitkä odotus tuotti tulosta Juankoskella

Joulukuun 15. päivänä 2008 loppui kartongin valmistus Stromsdalin tehtaalla Juankoskella. Sen jälkeen paikkakuntalaisten elämä on ollut yhtä odotusta, jossa tunteet ovat heilahdelleet tasaisin välein toivosta epätoivoon.

Konkurssiin ajautuneelle kartonkitehtaalle lähdettiin hakemaan välittömästi jatkajia niin koti-Suomesta kuin ulkomailtakin. Suomalaiset jäivät sivuun varsin varhaisessa vaiheessa. Espanjalaisen Castor Plusin kanssa saatiin neuvotelluksi jo esisopimus. Se kuitenkin raukesi rahoittajien puutteeseen.

Epäonnistuminen teki konkurssipesän ja Juankosken kaupungin johdon varovaiseksi, joten julkisuuteen ei ole tullut tarkkaa tietoa kanssa, kenen kanssa ratkaisua haettiin espanjalaisten jälkeen. Joskus on puhuttu saksalaisista, joskus itävaltalaisista, joskus itävaltalaisista. Tämä arvuuttelu on nyt turhaa, kun keskiviikkona julkistettiin aiesopimus, jossa ostavana osapuolena on hollantilaisen Val Samorozin yritysryppääseen kuuluva Premium Board Oy.

Aiesopimuksesta käy ilmi, että hollantilaiset ovat nyt liikkeellä huomattavasti vakavammalla pohjalla kuin espanjalaiset aikanaan. Rahoitus on periaatteessa kunnossa ja myös suunnitelmat kartonkitehtaan uudelleenkäynnistämisestä kohtuullisen pitkällä. Suoranaisia työpaikkoja avautuu tehtaalla noin 90 ja sen päälle puolensataa työpaikkaa tuotantoon liittyvissä, mutta ulkoistetuissa tehtävissä. Työpaikat eivät enää olennaisesti vähenisi tehtaalla siitä, mihin ne jäivät Stromsdalin saneeraus- ja tehostamistoimien loppuvaiheissa.

Kilpailukykynsä parantamiseksi Stromsdal kävi vuosien varrella hyvin huomattavan hoitokuurin. Koneistoa uusittiin, energiahuoltoa tehostettiin ja nostettiin myös tuotannon määrää. Pienellä, itsenäisellä kartonkitehtaalla oli selkeä suunta, jota kohti pyrittiin kaikin käytettävissä olevin keinoin. Sinänsä hyvä työ valui silloisten omistajien ja työntekijöitten näkökulmasta hukkaan, kun käyttöpääomat loppuivat ja pari vuotta sitten alkanut lama vei markkinat.

Vaikka kuluneet pari vuotta ovat olleet tuskaista aikaa juankoskelaisille, niin kaupungin johto ja konkurssihallinto eivät menettäneet vielä missään vaiheessa toivoaan. Uusien isäntien hankkiminen kartonkitehtaalle oli samanlaista kuin lohenpyynti: hyvää kannattaa pyytää, vaikka ei saisikaan.

Hollantilaisten kanssa tehty aiesopimus kohentaa tulevaisuudenuskoa koko Koillis-Savossa. Valtion alueelle tarjoamat erityisalue-edut ovat olleet käytännössä yhtä tyhjän kanssa, joten kartonkitehtaan jatkaminen tavalla tai toisella oli luonnollisin ja järkevin vaihtoehto.

Toisaalta tiedetään kyllä , että raskaat ajat eivät ole suinkaan nyt lopullisesti takana, vaan että uskoa tarvitaan myös vielä monta vuotta eteenpäin - siihen saakka, kun uudet omistajat ovat saaneet takaisin entiset asiakkaat ja vielä tukun uusia sen päälle. Pääomia palaa, kun lähdetään tyhjistä tilauskirjoista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.