Plussan puolella

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja sinipunan hallituskauden kuntaministeri Martti Korhonen on syyttänyt nykyistä sinivihreää hallitusta, että se ajaa kunnat yhä pahempaan ahdinkoon.

Oppositiossa pitää nähdä asiat aina toisin kuin hallitus, ja tästä lähtökohdasta kummunnevat nyt myös entisen kuntaministerin puheet. Harva poliitikko tohtii toisaalta tehdä rehellistä tilinpitoa omasta ministerikaudestaan. Juuri Martti Korhosen vastatessa hallituksessa Suomen kunta-asioista, valtio ajoi omaa talouttaan tasapainottaessaan kunnat ennen kokemattomalle säästökuurille. Korhonen ei ole tätä itse koskaan myöntänyt, vaan katsoo päinvastoin tehneensä erinomaista työtä.

Vääjäämätön totuus on nähty kuitenkin nyt viime päivinä, kun kunta toisensa jälkeen on esitellyt viime vuoden tilinpäätöksensä: vuonna 2007 on tapahtunut olennaista parannusta ja jopa maailmanlopun paikkakuntina pidetyt kunnat ovat kertoneet tehneensä ylijäämää.

Kuntien hengenahdistukseen on saatu useampia hyviä lääkkeitä. Vanhasen toinen hallitus on osoittanut yhtäältä kunnille selvästi enemmän rahaa kuin ennen. Suomalaisten ansiot kehittyivät mukavasti viime vuonna, mikä kasvatti myös kuntien verotuloja. Monessa kunnassa lisätuloja on hankittu hilaamalla veroprosenttia ylöspäin.

Ehkäpä kunnat ovat suorastaan oppineet hoitamaan talouttaan vallitsevien tosiasioiden mukaan, säästeliäästi. Pienissä kunnissa on ollut iloa jopa onnellisista sattumuksista. Esimerkiksi Pohjois-Savossa Vesannolla kunnan kovapalkkaisinta väkeä oli erilaisilla lomilla tai vapailla ja heidän tehtäviään hoitivat halvemmat sijaiset.

Vuoden 2007 ylijäämäiset tilinpäätökset eivät vielä todista, että kuntien talous olisi nyt kohdallaan ja Paras-hanke voitaisiin unohtaa. Erityisesti väestötappiokuntien elämä jatkuu ahtaana. Omat vaikeutensa on myös kasvukunnilla. Pohjois-Savossakin pisimmän miinuksen, kolmetoista miljoonaa euroa, kirjasi viime vuonna Kuopion kaupunki.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.