Plussan puolella

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja sinipunan hallituskauden kuntaministeri Martti Korhonen on syyttänyt nykyistä sinivihreää hallitusta, että se ajaa kunnat yhä pahempaan ahdinkoon.

Oppositiossa pitää nähdä asiat aina toisin kuin hallitus, ja tästä lähtökohdasta kummunnevat nyt myös entisen kuntaministerin puheet. Harva poliitikko tohtii toisaalta tehdä rehellistä tilinpitoa omasta ministerikaudestaan. Juuri Martti Korhosen vastatessa hallituksessa Suomen kunta-asioista, valtio ajoi omaa talouttaan tasapainottaessaan kunnat ennen kokemattomalle säästökuurille. Korhonen ei ole tätä itse koskaan myöntänyt, vaan katsoo päinvastoin tehneensä erinomaista työtä.

Vääjäämätön totuus on nähty kuitenkin nyt viime päivinä, kun kunta toisensa jälkeen on esitellyt viime vuoden tilinpäätöksensä: vuonna 2007 on tapahtunut olennaista parannusta ja jopa maailmanlopun paikkakuntina pidetyt kunnat ovat kertoneet tehneensä ylijäämää.

Kuntien hengenahdistukseen on saatu useampia hyviä lääkkeitä. Vanhasen toinen hallitus on osoittanut yhtäältä kunnille selvästi enemmän rahaa kuin ennen. Suomalaisten ansiot kehittyivät mukavasti viime vuonna, mikä kasvatti myös kuntien verotuloja. Monessa kunnassa lisätuloja on hankittu hilaamalla veroprosenttia ylöspäin.

Ehkäpä kunnat ovat suorastaan oppineet hoitamaan talouttaan vallitsevien tosiasioiden mukaan, säästeliäästi. Pienissä kunnissa on ollut iloa jopa onnellisista sattumuksista. Esimerkiksi Pohjois-Savossa Vesannolla kunnan kovapalkkaisinta väkeä oli erilaisilla lomilla tai vapailla ja heidän tehtäviään hoitivat halvemmat sijaiset.

Vuoden 2007 ylijäämäiset tilinpäätökset eivät vielä todista, että kuntien talous olisi nyt kohdallaan ja Paras-hanke voitaisiin unohtaa. Erityisesti väestötappiokuntien elämä jatkuu ahtaana. Omat vaikeutensa on myös kasvukunnilla. Pohjois-Savossakin pisimmän miinuksen, kolmetoista miljoonaa euroa, kirjasi viime vuonna Kuopion kaupunki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.