Pohjalta ponnistaen

Nokian historia ei ole ollut koskaan pelkkää menestystarinaa. Traagisimpia hetkiä oli, kun yhtiötä myöhemmin niin menestykselliseen matkapuhelinbisnekseen luotsannut vuorineuvos Kari Kairamo riisti hengen itseltään.

Huipulta on suunta alaspäin, ja tappiossa on uuden voiton alku. Ehkäpä tämä päättymätön vuoristorata on myös Nokian tie maailman ankarilla markkinoilla.

Jorma Ollilan ja hänen "dream teaminsa" ajat olivat nyt jälkikäteen katsottuna kuin jostakin sadusta, vaikka menestys luotiin viisailla valinnoilla, ankaralla puurtamisella ja ylipitkillä työpäivillä. Kaikki sadut loppuvat aikoinaan, eikä niissä ole aina onnellinen loppu. Kuninkaatkin joutuvat nöyrtymään ja kestämään ihmisten pilkkaa.

Kanadalainen Steven Elop on Nokian johdossa nyt periaatteessa samassa tilanteessa kuin Jorma Ollila aikanaan. Ensimmäiset rankat saneeraustoimet on tehty, mutta ratkaiseva käänne parempaan on vielä näkemättä. Aikanaan osakkeenomistajilleen uskomattomia voittoja jauhanut yhtiö on siinä tilassa, että joutuu varoittamaan tänä vuonna nollatuloksesta. Sen myötä osakekurssi on pudonnut pohjalukemiin.

Pahiten luottamus Nokiaan on horjunut maailmalla. Suomessa yhtiöön vielä uskotaan. Siitä todistavat tiedot Helsingin pörssistä: ulkomaalaiset myyvät Nokiaa ja suomalaiset ostavat. Siinä on oma suuri taloudellinen riskinsä kotimaiseen uskoville, mutta toisaalta myös toivon siemen, että määräysvalta yhtiössä säilyy Suomessa, jos ja kun Nokia on taas iskukunnossa.

Kanveesiin painetun osa ei ole kadehdittava, kun voitokkaat kilpakumppanit ilkkuvat koko ajan vieressä ja painavat päälle kuin herhiläiset. Onneksi Nokia ei ole yksin kovaa maailmaa vastaan. Amerikkalainen Microsoft ei ole liittoutunut Nokian kanssa hyvän hyvyyttään, vaan näkee, että Nokiassa on vielä elinvoimaa ja että yhteistyö tuo etua molemmille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.