Pohjanmaa pysyy Suomessa

Suomi aikoi lähettää miinalaiva Pohjanmaan merirosvojahtiin Adeninlahdelle Somalian lähistölle. Projekti karahti kuitenkin karille.

Maamme poliittinen johto miettii nyt virkamieskunnan avustuksella, onko kaukomaille syytä sittenkään lähteä.

Suomen apu olisi kosmeettinen, mutta sen jälkiseuraamukset voisivat olla tosi rankat.

SOMALIAN merirosvojen härskiä toimintaa on ihmetelty monessa savussa Suomessakin. Miten laivakaappaukset ovat ylipäätään mahdollisia, kun alueella purjehtii tiuhaan Naton ja muiden sotilasmahtien sota-aluksia?

Rosvoamisen helppoudelle löytyy yksinkertainen selitys: valtavat etäisyydet.

Pelkästään Adeninlahden liikenteen täydellinen suojaaminen olisi kova homma.

Vahtiminen on vieläkin vaikeampaa koko Somalian rannikolla. Sen pituus on huikeat 3 500 kilometriä. Siellä jossakin, aavan meren keskellä seilaavat merikonnien tukialukset. Rikolliset iskevät sieltä siviilialuksiin, valtaavat ne ja pitävät miehistöjä panttivankeinaan.

LUNNAAT saatuaan rosvot päästävät vankinsa menemään.

Rahat pannaan "työkaluihin", kuten sinkoihin, konetuliaseisiin, satelliittipaikantimiin ja -puhelimiin sekä pikaveneisiin.

Merirosvoilla on myös muunlaista toimintaa. He salakuljettavat Eritreasta aseita, varusteita ja ulkomaisia taistelijoita islamistijärjestö al-Shababille (Kansan Uutiset 21.11.2008).

Rikolliset maksavat osan voitoistaan al-Shababille, jolta ne saavat kehittyneitä aseita.

Al-Shabab on pystynyt järjestämään merirosvoille tukikohtia etelästä, jossa nämä ennen olivat heikommilla. Lisäksi merirosvot kouluttavat islamisteille omia merivoimia Sri Lankan tamilitiikerien malliin.

SUOMI oli lähettämässä tähän somalialaiseen meriviidakkoon miinalaivansa.

Pohjanmaan ilmestyminen Somalian vesille olisi ollut vain hento ele: Haloo, me suomalaisetkin olemme tulleet metsälle. Kukkuluuruu...

Projekti stoppasi huonoon valmisteluun.

Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) pisti Pohjanmaan ankkurit tanakasti pohjaan, kunnes Suomen viranomaiset selvittävät juridiset kysymykset.

Mitä Suomi-parka tekisi, jos se sattuisi saamaan merirosvon kiinni? Häntä ei voisi tietystikään heittää jorpakkoon.

Rosvo olisi otettava kiinni ja mahdollisesti tuotava tuomiolle Suomeen. Se olisi kova juttu.

Näyttääkin siltä, että sotalaivamme retki Somalian nurkille jää haaveeksi, ellei juridisiin epäselvyyksiin saada Suomea tyydyttäviä ratkaisuja.

KANSAINVÄLISET valvontatehtävät ovat Suomelle tuttua puuhaa.

Yksi tehtävä oli Espanjalle kuuluvilla Kanariansaarten vesillä marras-joulukuussa 2006. Euroopan rajaturvallisuusvirasto Frontex pyysi tuolloin Suomelta apua laittomien maahantulijoiden jahtiin.

Suomi lähetti rajavartiolaitoksen Dornier-valvontakoneen Las Palmasiin, josta käsin se pyrki paljastamaan Marokosta, Mauritaniasta ja Senegalista lähteneiden laittomien merimatkaajien liikkeitä.

Dornier voisi olla parempi vaihtoehto Somalian lähistölle kuin merta kyntävä Pohjanmaa.

VALVONTAKONEEMME on varustettu nykyaikaisilla pimeävalvontaan soveltuvilla laitteilla. Se voi olla ilmassa yhtä soittoa 4-4,5 tuntia. Dornierin lennättäminen kaukaiseen Afrikkaan vaatisi tosin aikaa ja tupakkia, eli muutaman välilaskun.

Tietysti pitää muistaa, että Natolla ja kumppaneilla riittää lentokoneita ja helikoptereita joka lähtöön. Kansainvälisten uutistoimistojen raporttien perusteella ilmavoimia voisi käyttää paljon enemmänkin Somalian vesillä.

Se on totta.

Lentokone hallitsee laajoja alueita ja osaa johdattaa sotalaivat rosvojen kimppuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.